Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Zsírt a tejből, ne a bödönből

Szerző: dr. Micskey Éva

2002. október 30. | Frissítve: 2015. március 28.

Forrás: Baba Magazin

Talán meglepőnek tűnik, hogy csecsemőkorunkban fogyasztjuk életünk során a legtöbb zsírt. A zsír főként az újszülött korban fontos energiaforrás, a teljes szükséglet 40-50 százalékát fedezi.

A zsír nem csak a kalóriabiztosítás szempontjából lényeges tápanyag. Számtalan biológiai funkció megtestesítője is.
A növekedő, fejlődő csecsemőszervezetben a sejtek ebben az időszakban igen gyorsan szaporodnak, a zsírok pedig a sejtfal fontos alkotóelemei. Ugyancsak zsírsavmolekulák szükségesek az idegrendszer fejlődéséhez, a vitaminok, hormonok felépítéséhez, szállításához. Tehát láthatjuk, hogy ebben az életkorban tilos a zsírkorlátozás. Az anyatej természetesen megfelelő mennyiségben és minőségben kínálja a szervezetnek az összes létfontosságú zsírösszetevőt.

Az anyatej zsírtartalma eleinte 4,5%, majd a szoptatás folyamán mind mennyiségében, mind szerkezetében változik. Az eleinte magas koncentráció csökken, majd a szerkezet is az igényeknek és a fejlődésnek megfelelően átalakul. A tehéntejjel történt összehasonlító mérések kimutatták, hogy a női tej zsírcseppjei kisebbek, szerkezetük más, emészthetőségük könnyebb.
A zsírcseppeken belül a zsírsavmolekulák kémiai szerkezete is más, ennek is megvan az oka, hiszen vannak olyan kémiai kötések, amelyek funkciója ebben az életkorban különösen lényeges. Az anyatejzsír emésztése összetett kémiai folyamat, mondhatnánk, hogy a természet csodája. Míg felnőttkorban a zsíremésztés kisebb mennyiségben a gyomorban, majd lényegében az epe és a hasnyálmirigy váladékainak hatására a patkóbélben zajlik, addig a babában a zsír feldolgozása már a szájban a nyelvmirigyek nedveinek hatására megindul. Az emésztés folyamata folytatódik a gyomorban, az ebben életkorban elégtelen hasnyálmirigy működést pedig a mell által termelt, a női tejben magában bennlévő emésztőenzim helyettesíti. Tehát a viszonylag nagy mennyiségű zsírtartalmat a csecsemő csaknem maradéktalanul feldolgozza.

A nem szoptatott, tápszerrel táplált gyermekek ezektől a kisegítő folyamatoktól elesnek: ezért a tápszerkutatás és -gyártás különböző növényi eredetű, főként telítetlen zsírsavakkal törekszik a kívánt mennyiséget és minőséget elérni. A nagyobb babák elválasztás utáni tápláléka is meghatározott mennyiségű és összetételű zsiradékot tartalmaz. Ezt a csecsemőtáplálási javaslatok mindig kihangsúlyozzák.

A csecsemő tápláléka zsírdúsA fiatal csecsemő tehát zsírban gazdagon táplálkozik, a zsírkorlátozás a későbbi életkorok táplálkozástudományi feladata. Mindenesetre a hasznos zsírforrás az anyatej vagy az életkornak megfelelő tápszer, és ne felnőttes élelem (parizer, kolbász, szalonna stb.) legyen!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések