Baba

Zsírt a gyereknek!

Hajlamosak vagyunk arra, hogy elfelejtsük: a zsírok fontosak, sőt elengedhetetlenek az egészséges fejlődéshez.
2011. Június 27.

Az emberi szervezetnek már a méhen belüli élet során szüksége van zsírokra, zsírsavakra, és ez a későbbi életkorokban sem változik. Két dolog azonban nem mindegy. Az, hogy mennyi és milyen minőségű zsírt veszünk magunkhoz.

Miért fontosak a zsírok?

Energiát szolgáltatnak a szénhidrátok mellett.Segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, raktározását.Az epesavak, valamint egyes hormonok felépítésében is részt vesznek.A normális mennyiségű zsírraktár védi a belső szerveket a mechanikus hatásoktól (például az ütésektől, rázkódástól), illetve részt vesz a hőszabályozásban.

Mit tud a tej?

Az anyatej egészséges, vegyes anyai étrend mellett megfelelő arányban tartalmaz esszenciális zsírsavakat. Tudni kell, hogy az anya táplálkozása befolyásolja a zsírok előfordulását az anyatejben. Szoptatás alatt érdemes tehát különös figyelmet fordítani arra, hogy az étrend tartalmazzon omega-3 és omega-6 zsírsavakat, valamint halolajat. A tápszereket, gyerekitalokat is az anyatej összetételét figyelembe véve, ajánlásoknak megfelelően állítják elő. Ha már nem szoptatsz, egyéves kor után jó választás a tejalapú gyermekital, hiszen zsír- és fehérjeösszetétele kedvezőbb a tehéntejnél.

Anya főztje

A vaj és a sertészsír használatát nem javasolják a szakemberek, hiszen ezekben magas arányban jelennek meg a szív- és érrendszeri betegségekért, elhízásért nagyban felelős telített zsírok. Ennél még nagyobb gondot okozhatnak a növényi olajok keményítése során keletkező transzzsírsavak, amelyek ma főleg a csipszek, krékerek, félkész ételek, édességek, cukrászsütemények összetevői közt szerepelnek. Ha lehet, ezeket hagyd ki az étrendből, főzéshez pedig használj inkább növényi olajokat.

Zsírt a gyereknek!

Windisch Adrienn dietetikus és kislánya, Aida.

Adriennek köszönheti fogyókúraprogramunk

a magyaros diétát.

Fotó: Haralambidou Anthoula

Néhány tanács Windisch Adrienne dietetikustól

– Ne szoktassuk rá gyermekünket az édességekre és a zsíros ételekre, rágcsálnivalókra!

– Salátákhoz használjunk lenmag-, olíva- vagy akár dióolajat! Lényeg, hogy hidegen sajtolt vagy extra szűz legyen!

– Napraforgóolajat, repceolajat a sütéseknél használjunk!

– Próbáljunk ki minél több olajat, és főzzünk velük felváltva!

– Szoptass, amíg lehet. Ha már nem szoptatsz, pótolj a babák számára készített tápszerrel, tejalapú gyerekitallal, mely megfelelő arányban tartalmazza a szükséges zsírsavakat!

– Ha nem szeretjük a halat, különösen ajánlott a lenmagolaj fogyasztása. Zsírsavaiból a halolajra is jellemző zsírsavak képződhetnek szervezetünkben!

– A csipszek, krékerek, olajban sültek, kész vagy félkész ételek, édességek, cukrászsütemények 1-3 éves gyermeknek nem valók!

– Az olajat ne hevítsük túl sütéskor, de még jobb, ha a kíméletesebb konyhatechnológiaként a párolást választjuk.

– Az olajos magvak is tartalmaznak értékes zsírsavakat! Péppé zúzva, őrölve már a kisebbek kásáit is dúsíthatjuk velük.

– Kenyérkenésre különböző margarinokat, vagy akár vajat is használjunk! A legjobb, ha ezeket is váltogatjuk!

– Válasszunk a pénztárcánknak és az étel jellegének megfelelő olajat! Ha a drágábbakat mértékkel fogyasztjuk, megérik az árukat!

Kapcsolódó cikkeink:

Főzzük, süssük, vagy pároljuk?

Cukorbetegség szempontjából is jobb választás az olaj

Forrás: Országos Gyermek-egészségügyi Intézet