Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Zöldségek, gyümölcsök, amik a legtöbb bajt okozhatjákVegyszermaradványok nyomában

Szerző: Lukasz Rebeka dietetikus, Kiskanál Kommandó

2018. július 6. | Frissítve: 2021. január 3.

Forrás: babaszoba.hu

Sokszor hallani, hogy a ma kapható zöldségek, gyümölcsök már nem olyanok, mint régen - most már tele vannak vegyszerrel, és szinte már nincs is bennük vitamin. Nos, ez nem pontosan így van.

Melyek azok a zöldségek, gyümölcsök, amik a legtöbb bajt okozhatják?
Nagyjából 20 százalékos beltartalmiérték-csökkenésről beszélhetünk, ami nem túl sok. Azonban az erre irányuló kutatások nem mindig pontosak: általában ilyen távlatból ez már nem csoda, az adatok torzulhattak.
A vegyszerek sem feltétlen rosszak. Ha azt gondolod, hogy csak a természetes anyagok jók, gondolj például a kígyóméregre, vagy a gyilkos galócára, sőt a botulizmus okozója is egy teljesen természetes anyag, a botulotoxin, mégis akár halálos is lehet.
A növényvédőszereket (peszticidek) azért használják, hogy a kártevőket (pl. gombákat, rovarokat, stb.) elpusztítsák. Ez a jó hozam érdekében történik, hiszen ma már egységnyi termőterületen egyre több növényt termesztünk. Vegyszerezésnél az élelmezés-egészségügyi várakozási időt kötelező betartani. Ez azt jelenti, hogy a szerrel való kezelés és a betakarítás között egy bizonyos időnek el kell telnie, amikorra a szer kimutathatósága csökken a biztonságos mértékig (nyomokban maradhat a gyümölcsökben, zöldségekben, de ez nem jelent egészségügyi kockázatot, hiszen úgy van megállapítva ennek mértéke, hogy jóval az egészségügyi kockázat alatt legyen).
A szermaradványok alapos mosással eltávolíthatóak vagy csökkenthető a mennyiségük, ez 2 perces áztatást, majd csapvízzel való lemosást jelent, nem gyors csap alá tartást. Ha meg is hámozzuk, az is sokat segít.
Amin leginkább előfordul ilyen szennyeződés, azok a
  • gyökérzöldségek: pl. sárgarépa, fehérrépa, cékla, paszternák
  • leveles zöldségek: saláta, spenót, sóska, stb.
  • eper, avokádó, mango, ananász, káposzta, spárga, kivi, padlizsán, karfiol, brokkoli, szőlő, uborka, retek, banán
Mi a megoldás?
  • Megbízható, ellenőrizhető forrásból való vásárlás (piac is lehet, de csakis megbízható árustól).
  • Alapos mosás abban az esetben is, ha a zöldséget, gyümölcsöt utána meghámozzuk.
  • Hámozás babáknál, kisgyermekeknél.
Ha a szermaradvány miatti alapos tisztítás, mosás létjogosultságával nem győztünk meg, sajnos el kell mondanunk, akár bélféregpeték is lehetnek a zöldségeken. A féregfertőzés nem túl kellemes, és fejlődéselmaradást is okozhat (a felszívódási zavarok miatt).
Viszont ha figyelsz a kézmosásra, és a tényleg alapos tisztításra, ezt a fertőzést is elkerülheted.
Kapcsoló cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák