Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Wellness piciknek

Szerző: Babaszoba.hu

2007. november 10. | Frissítve: 2017. augusztus 14.

Forrás: Kismama magazin

A fürdést, a gyengéd kényeztetést már az újszülött apróságok is élvezik. Ügyeljünk arra, hogy mozdulataink finomak, simogatóak, mégis határozottak legyenek. Első a biztonság!

Gyöngéden simogasd a baba bőrét

7 meglepő tudnivaló a baba bőréről

1. Ötször vékonyabb a kisbabák bőre, mint a felnőtteké, ezért különös gondoskodást érdemel.
2. Fokozatosan szokja meg az első év folyamán a külvilág ingereit. Közben rengeteget fejlődik, mind ellenállóbb lesz a fénnyel, hőséggel és hideggel szemben. Időbe telik, amíg valamennyi feladatát el tudja látni. Addig is védelemre, kíméletre szorul.
3. A faggyúmirigyek még nem működnek tökéletesen, az újszülöttek bőrét nem védi zsírréteg. Ezért könnyen kiszárad, helyenként cserepessé, repedezetté válik.
4. A csecsemő bőre nem termel melanint. Ez a bőrfesték véd a leégéstől, ennek hiányában a kicsiket soha nem tehetjük ki közvetlen napsütésnek - még télen sem. Egyéves kor előtt a bőrgyógyászok nem ajánlják a napvédő krémek használatát, mert bizonyos alapanyagok felszívódhatnak a rendkívül vékony bőrön keresztül.
5. Az izzadságmirigyek egyelőre pihennek. A verejték hűsíti a testet, így működik a szervezet hőháztartása. Csak fokozatosan, hároméves korra fejlődik ki teljesen ez a rendszer. Addig a tarkón ellenőrizzük, hogy érzi magát a baba. Ha nyirkos, meleg, vegyünk le róla egy réteget.
6. Az újszülött bőrét nem védi savas köpeny. Az első hat hétben a csecsemő bőre semleges kémhatású, védtelen a baktériumokkal, gombákkal szemben. Csak ezután alakul ki a bőr felszínén lévő savas filmréteg - védőpajzsként a betolakodók ellen.
7. A hámréteg sejtjei még nem alkotnak szoros hálót. A bőr sejtjei csak hónapok alatt kapcsolódnak egymáshoz, addig a csecsemő bőre kissé szitaszerű. Viszonylag könnyen átereszti a ruházatban rejlő festék- és fehérítőanyagokat, mosószer- és öblítőmaradványokat. A természetes alapanyagú natúrtextília (Öko-Tex védjeggyel) biztosan nem tartalmaz káros anyagokat. Mossuk ki a baba ruháját az első használat előtt is legalább egyszer. Öblítőszert ne használjunk!

7 tipp a bőrápoláshoz

1. A simogatás a legkedvesebb bőrápolás a babának. Serkenti a bőr vérellátását és növeli ellenállóerejét. Meleg kezünk érintése, a bőrkontaktus elindítja a boldogsághormonok termelődését - babánál és mamánál egyaránt.
2. Heti egy fürdő elegendő. A hosszas áztatás árt a bőrnek, inkább zuhanyozzuk, vagy mosdókesztyűvel mossuk le a babát.
3. Víz, olaj, tej - csak ennyi kell ahhoz, hogy a legjobb babafürdetőnél is jobban kényeztessük a finom bababőrt. Cseppentsünk egy evőkanálnyi olívaolajat a fürdővízbe, öntsünk hozzá kis pohár tejet. Így megóvhatjuk a kiszáradástól.
4. Sampon nem szükséges a hajmosáshoz, a tiszta víz elegendő.
5. A bőrredőkről itassuk fel finoman a vizet. Az erőteljes dörzsölés károsíthatja az alsó, még gyenge hámréteget.
6. Krém és testápoló csak arra a bőrfelületre szükséges, amely láthatóan száraz. Az olaj nem alkalmas erre a célra, mert vizet nem juttat a bőrbe, így az kiszáradhat. A kipirosodott popsit hámosító krémmel kenjük be, de csak mértékkel. A túl sok krém a pelenkára kenődik, ezzel csökken nedvszívó képessége.
7. Meztelenül a legjobb a babának! A kellemesen meleg, friss levegő serkenti a sejtnövekedést, ellenállóbbá válik a bőr. Különösen a pelenkával fedett, kicsípett bőrnek tesz jót a légfürdő.

8 tipp a babafürdetéshez

1. Fürdés után burkoljuk be a babát finom, puha fürdőlepedőbe. A kicsik hőháztartása még kialakulatlan, a nedves bőrfelület pedig hamar lehűl.
2. A hajlatokat tisztítsuk ki fürdés előtt olajos törlőkendővel. Fürdés után kíméletesen itassuk fel a vizet a bőrredőkből, az erőteljes dörzsölés roncsolja az alsóbb, még gyenge hámréteget.
3. Készítsük kezünk ügyébe a fürdéshez, testápoláshoz szükséges dolgokat. A fürdővíz ideális hőmérséklete 37 Celsius-fok. Lehet, hogy mire levetkőztetjük a babát, kihűl a kádba eresztett víz. Kancsóban készítsünk oda meleg vizet, hogy szükség esetén még utánatölthessünk. Puha kefével finoman masszírozzuk meg fejbőrét, ez serkenti a vérkeringést, megakadályozza a koszmó kialakulását.
4. A száraz bőrfelületeket adalékanyagoktól (illatosítótól, tartósítószertől) mentes krémmel vagy testápolóval kenjük be. Télen óvjuk zsíros krémmel a hideg levegővel közvetlenül érintkező területet.
5. A fürdetővödörben nem érzik magukat olyan elveszettnek az újszülöttek. A szűk hely, a meleg víz boldog magzati létükre emlékezteti őket. Még a hasfájós babákat is megnyugtatja, ha kedvenc testhelyzetükbe zsugorodhatnak.
6. Hason vagy háton? Ahogy a babának és a mamának kényelmesebb! Egyik kezünk a fejét, felsőtestét tartja, hóna alatt átnyúlva vállánál megfogjuk, másik kezünk szabad a mosdatáshoz.
7. A nedves mosdókesztyű is tökéletesen megfelel a tisztálkodáshoz.
8. Lekerekített végű ollóval vágjuk le a körmöket - a lábon egyenesre, a kézen kerekre. A hosszú körmök beszakadhatnak, megsértheti magát a kapálózó kisbaba. Végezzük ezt az aprómunkát akkor, amikor a kicsi alszik.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák