Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

WHO: tavaly 140 ezren haltak meg kanyaróban

Szerző: Babaszoba.hu

2019. december 9.

Forrás: HVG.hu

2018-ban majdnem tízmillió megbetegedés volt. Főként gyerekek az áldozatok.

Míg 2017-ben 7,6 millió kanyarós megbetegedés volt, addig 2018-ban már 9,8 millió, ez derül ki az Egészségügyi Világszervezet becsléséből. Közel 140 ezren haltak meg a betegségben, főként ötévesnél fiatalabb gyerekek - írja a hvg.hu az MTI nyomán.
WHO: tavaly 140 ezren haltak meg kanyaróban (fotó: iStock)
Hosszú távú összevetésben a halálos áldozatok száma csökkent - 2000-ben még 535 ezren haltak bele a betegségbe - újabban azonban ismét nő a halottak száma, a WHO becslése szerint 2018-ban 17 ezerrel többen haltak meg kanyaró miatt, mint 2017-ben. Elsősorban a Kongói Demokratikus Köztársaságban terjed sok helyen a betegség, ennek egyik oka a WHO szerint az oltottság alacsony szintje.
A WHO szerint a világ sok országában nincs bejelentési kötelezettség, ezért a kanyarós esetek mindössze töredékét tudják csak regisztrálni.
2019 novemberéig a Kongói Demokratikus Köztársaságból jelentették a legtöbb megbetegedést. A helyi hatóságok szerint több mint ötezren haltak meg kanyaróban, vagyis hozzávetőleg kétszer annyian, mint a tavaly nyár óta tomboló ebolajárványban. A WHO szerint ennek oka az oltási lefedettség alacsony szintje. Szakértők ugyanakkor gondot látnak az oltóanyag-ellátásban is.
Afrikában Libériában, Madagaszkáron és Szomáliában is komoly gondokat okoz a kanyaró. Európában pedig leginkább Ukrajnát sújtja egy nagyobb kanyarójárvány csaknem 57 ezer megbetegedéssel. Az öt említett országból jön össze a bejelentett kanyarós megbetegedések majdnem fele. A sokáig kanyarómentes országként számon tartott Egyesült Államokban is ismét felütötte a fejét a megbetegedés.
A WHO kiemelte, hogy az oltásban részt vevők arányának növelése megnöveli a lakosság védelmét is. A kanyaró megelőzhető kétszeri oltással. Ugyanakkor világszerte az emberek csak 85 százaléka kapja meg az első adagot, míg a másodikat csak 67 százalék. A WHO szerint a járványok elkerüléséhez 95 százalékos globális lefedettségre volna szükség.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések