Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

WHO: sikerült kiirtani a gyermekbénulást okozó egyik vírust

Szerző: Babaszoba.hu

2019. október 28.

Forrás: MTI

A gyermekbénulást okozó poliovírus egy újabb típusát sikerült kiirtani a Föld színéről, ami fontos mérföldkövet jelent a veszélyes kórokozó elleni végső harcban - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

"A 3-as típusú poliovírus kiirtása jelentős lépés a gyermekbénulás-mentes világ felé, ám még nem szabad hátradőlnünk" - hangoztatta Matshidiso Moeti, a WHO afrikai régióért felelős igazgatója.
WHO: sikerült kiirtani a gyermekbénulást okozó egyik vírust (fotó: iStock)
A gyermekbénulás felszámolásának igazolására létrehozott globális bizottság e heti bejelentése azt jelenti, hogy immár csak a vírus 1-es típusa van jelen a világban, a 2-es típust 2015-ben nyilvánították kiirtottnak.
A WHO 1988-ban indította a gyermekbénulás kiirtását célzó programját, ennek eredményeképpen a fertőzöttek száma 1988 és 2012 között több mint 99 százalékkal csökkent.
Az 1-es típusú poliovírus azonban még mindig jelen van Pakisztánban és Afganisztánban, ahol idén eddig 88 embert fertőzött meg. Ez jelentős emelkedést jelent a 2017-es globális mutatókhoz képest, amikor rekord alacsony számú, mindössze 22 esetet jegyeztek fel világszerte.
A gyermekbénulást okozó poliovírus szennyezett élelemmel vagy vízzel, szájon át juthat a szervezetbe. Öt évnél fiatalabb gyerekek esetében gyorsan terjedhet, különösen ott, ahol nem megfelelő a higiénia.
A betegség megtámadja az idegrendszert és órákon belül bénulást okozhat. A betegség gyógyíthatatlan, de oltással megelőzhető: az elmúlt évtizedekben a csecsemőket és gyermekeket célzó országos és regionális oltókampányoknak köszönhetően csökkent drasztikusan az esetek száma világszerte.
A Fülöp-szigetek a múlt hónapban jelentette be, hogy sürgősségi oltási kampányt tervez, mivel csaknem két évtized után a gyermekbénulás újra megjelent a délkelet-ázsiai államban, ahol eddig két esetet regisztráltak.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések