Baba

WHO: nem ellenjavallt az ibuprofén

A WHO és az EMA frissíti ajánlását, megerősítve, hogy jelenleg nincs olyan tudományos bizonyíték, ami ellenjavalttá tenné az ibuprofén használatát a COVID-19 megbetegedés tüneteinek kezelésére.
2020. Március 23.
WHO: nem ellenjavallt az ibuprofén (Forrás: Getty Images)

A rendelkezésre álló információk alapján jelenleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a vény nélkül kapható ibuprofén használata a COVID-19 megbetegedés súlyosbodásához vezetne.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Twitter üzenetben erősítette meg, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információ alapján:

  • a WHO nem fogalmaz meg ellenjavallatot az ibuprofén használatával összefüggésben;
  • a WHO olyan, COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegeket kezelő orvosokkal konzultál, akik az általánosan ismert mellékhatásokon túl, amelyek a gyógyszer használatát bizonyos csoportokban korlátozzák, nem ismernek olyan jelentéseket, amelyek az ibuprofén negatív hatásáról szólnak.

Mindez követi az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) útmutatását, amely szerint “jelenleg nincs olyan tudományos bizonyíték, ami alapján összefüggés lenne igazolható az ibuprofén és a COVID-19 megbetegedés súlyosbodása között”. Közleményük szerint:

  • a COVID-19 megbetegedés során kialakuló láz és fájdalom kezelése előtt a betegeknek és a kezelőorvosoknak mérlegelniük kell minden lehetséges és elérhető gyógymódot, benne a paracetamollal és nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel,
  • összhangban az EU országainak szakmai eljárásrendjével, a betegek és a kezelőorvosok a jóváhagyott betegtájékoztatóban foglaltak mentén továbbra is használhatnak NSAID készítményeket (mint például az ibuprofén),
  • a fentiek alapján jelenleg nincs olyan ok, ami miatt az ibuprofént szedő betegeknek abba kellene hagyniuk önmaguk kezelését. Ez különösen fontos azok számára, akik valamilyen krónikus megbetegedés miatt szednek ibuprofént vagy más NSAID készítményt.

Az ibuprofén egy jól bevált hatóanyag, melyet öngyógyítás keretében biztonságosan használnak láz- és fájdalomcsillapításra, beleértve a vírusok okozta megbetegedéseket, immár több mint 30 éve.

Mint minden gyógyszer esetében, ezúton is felhívjuk a fogyasztók és az ellátásban közreműködők figyelmét a betegtájékoztatóban, illetve a csomagoláson feltüntetett utasítások alapos áttanulmányozására és azok betartására. Akiben bármilyen további kétsége merülne fel, beszéljen kezelőorvosával.

Forrás: Avantgarde Group