Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Vizes anyatej: létezik ilyen?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. május 3.

Forrás: babaszoba.hu

Sok szoptató anya tapasztalja, hogy a baba akár óránként is mellre kérezkedik. Ilyenkor gyakran felmerül, hogy azért kívánkozik ilyen gyakran mellre a baba, mert az anya teje nem elég tápláló, túl vizes.

Vizes anyatej: létezik ilyen? (fotó: Getty Images)
Az anyatej termelődése már a terhesség kb. 16. hetében megkezdődik. Amikor a baba megszületik, akkor az előtej, a kolosztrum áll rendelkezésére, ami egyfajta védőoltásnak is tekinthető, ellenanyagokban és fehérjékben gazdag. Enyhe hashajtó hatása segíti a magzatszurok kiürülését és elősegíti, hogy ne alakuljon ki sárgaság a babánál.
Az anyatej a megszületést követő 2-3. napon lövell be. Az anyatejnek magas laktóztartalma van, legnagyobb része, kb. 80 százaléka víz. Az anyatej összetétele változó, ez a változás egyfelől a baba életkorához igazodik, másfelől szoptatásonként, sőt napszakonként is eltérő lehet.
Szoptatás során az először kiürülő tej vízben és tejcukorban gazdagabb, szomjoltóbb, míg a hátsótej, sűrűbb, magasabb zsírtartalmú. A baba tudja mire van szüksége: kánikulában megfigyelhető, hogy sokszor szopik kevesebbet, azaz szomjat olt, míg este, az "utolsó" szoptatásnál hosszabban szopik, teljesen kiürítve a mellet, hogy a magasabb zsírtartalmú tejet vegye magához a következő hosszú órákra, amikor nem fog szopni.
Az anyatejben megtalálható minden olyan vitamin és ásványi anyag, ami a lehető legjobb a babának a fejlődése szempontjából. Csak nagyon szélsőséges esetekben fordulhat elő, hogy nem elég tápláló az anya teje a babának. Egy egészséges, kiegyensúlyozottan táplálkozó anya esetében nem lehetséges, hogy a tej ne lenne elég tápláló a babának, mert túl híg, túl vizes.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák