Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Vizeletürítési nehézség a szülés után

Szerző: Babaszoba.hu

2020. november 22.

Forrás: babaszoba.hu

Annak ellenére, hogy a terhesség alatt úgy tűnt, hogy folyton a mosdóba kell szaladnod, a szülés utáni vizeletürítés bizony kihívást jelenthet.

Vizeletürítési nehézség a szülés után (Fotó: Getty Images)
A vajúdás és a szülés a hólyagot sem kíméli, ahogy a baba világra jön, megsértheti a hólyagot (ez a hólyag ideiglenes bénulásához is vezethet), illetve az érzéstelenítés is csökkentheti a húgyhólyag érzékenységét. Továbbá a vizesedés, és a gát fájdalma is nehezítheti ezt az alapvető funkciót. Előfordulhatnak bizonyos esetben olyan pszichológiai faktorok (félelmek), melyek miatt az anyuka nem szívesen megy ki a mosdóba - például hogy a szülés utáni vizeletürítés fájdalmas is lehet.
A szülést követő 6-8 órában fontos, hogy sor kerüljön vizeletürítésre, ez ugyanis segíthet megelőzni a fertőzéseket, és megakadályozni, hogy túlzottan megteljen a húgyhólyag, amely károsodáshoz, vérzéshez is vezethet. Ha szülés után nem megy a vizeletürítés, az orvos kérheti katéter behelyezését is. Ha a szülés után néhány napig még mindig gondot jelent a vizeletürítés, az jelezhet húgyúti fertőzést is.
A kórházból való hazaérkezés után is fontos odafigyelni a szokatlan tünetekre, mint a fájdalom, vagy ha úgy érzed, szinte bepisilsz, de csak kis mennyiséget tudsz üríteni, illetve ha lázad van - ilyen esetekben fontos beszélni az orvossal.

Mit lehet tenni a szülés utáni hólyagprobléma ellen?

  • Bő folyadékfogyasztás. A sok folyadék segítheti a vizeletürítést, és a szülés utáni székrekedés leküzdéséhez is hozzájárulhat.
  • Sétálj egy kicsit, amint tudsz. A gravitáció és a mozgás segíthet, hogy a dolgok visszaálljanak a normál kerékvágásba.
  • Ágytál. Senki sem szívesen használja, de közvetlenül a szülés után, amikor nagyon legyengült az édesanya, jó szolgálatot tehet.
  • Hideg vagy meleg. Egy hideg borogatás vagy egy meleg ülőfürdő is ösztönözheti a makacs hólyagot.
  • Nyisd meg a vízcsapot. Butaságnak tűnhet, de van, akinek valóban segít a vizeletürítésben, ha megnyitja a vízcsapot.
Ne feledd, ha szülés után azt tapasztalod, hogy nehezebb a mosdóhasználat, az teljesen normális tünet. Legyél türelmes, hamarosan elmúlik, és ismét zökkenőmentesen mennek majd a dolgok.
A cikk forrása: whattoexpect.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák