Baba

Viszketek a futástól

Abba lassan beletörődöm, hogy nem simogathatok macskát. Annak kifejezetten örülök, hogy fel vagyok mentve karácsonyfa-díszítés alól, mert a fenyőtű érintésétől kiütések jelennek meg rajtam. De hogy bringázni sem tudok büntetlenül, az már sok.
2012. Május 20.

Jó tíz éve annak, hogy először észrevettem: ha késésben vagyok, és futok, hogy elérjek egy bizonyos buszt, mindkét lábam égni kezd, viszket, megdagad. Nem értettem, miért, hiszen másik busszal ez soha nem fordult elő. Már-már Freudhoz fordultam volna, vajon miféle mélylélektani probléma okozza, hogy éppen a 72-es tesz beteggé, amikor egy erdei biciklitúra után ugyanilyen tüneteket tapasztaltam, csak már a karomon is.

Legközelebb egy élményfürdőben dagadt be a hátam, amikor erős sugárban folyt rá a víz. Azért ennyiféle pszichés problémám nem lehet… Aztán amikor rendszeresen kocogni kezdtem, és ez minden alkalommal úgy végződött, hogy le akartam vakarni a bőrömet, úgy döntöttem, utánajárok.

Rezgésallergia

Magyar nyelven nem találtam semmit, angolul is először csak egy fórumot, ahol egy olvasót húszan győzködtek, hogy tuti a lóra allergiás, azért lesz vörös az egész teste, amikor lovaglás közben üget vagy vágtázik. Teljesen lázba jöttem, és a keblemre akartam ölelni a lovaglós angolt: jaj, társam vagy a bajban, ne hagyd magad! Tovább kutattam, és megtaláltam: igen! Az 1980-as években írta le Sheffer és Austen a vibrációs allergiát. Éljen! Nem csak hiszti! Mondjuk, ettől nem lesz sokkal jobb, de legalább tudom, miről van szó.

Ebben az időszakban nem csak a rezgésallergiát írták le, hanem több ugyanilyen ritka kórképet: a napallergiát, a hidegallergiát, az érintésallergiát is. És azt is megtudhatta az érdeklődő, hogy még örülhet, ha csak viszketést és bőrpírt tapasztal. Ennél sokkal komolyabb allergiás tünetek is jelentkezhetnek: nehézlégzés, a nyálkahártyák duzzanata. Sajnos szélsőséges esetben anafilaxiás sokk is bekövetkezhet.

A lehetséges ok

De hogyan jöhet létre ilyen kellemetlen állapot anélkül, hogy idegen anyag vagy idegenként kezelhető anyag jutna a szervezetünkbe? A kutatók azt gyanítják, hogy a fizikai változás hatására különleges fehérjék jelennek meg a bőrben, és erre a szervezet úgy reagál, mintha veszélyes, idegen anyag lenne.

A rázkódásra kialakuló allergiás reakciót összefüggésbe hozzák egyéb allergiákkal: sokaknál csak akkor váltja ki az intenzív mozgás az allergiás reakciót, ha előtte bizonyos típusú ételeket ettek. A gyógyításra és megelőzésre a szokásos allergiaellenes szereket, antihisztaminokat javasolják.

A szegény kisgyermek panaszai…

…bizony lehetnek ugyanezek. Csakhogy a hihetetlen, ismeretlen tüneteket a felnőttek nem biztos, hogy komolyan veszik. Megnehezíti a helyzetét, hogy a rezgés elmúltával a bőrpír és a kiütések legtöbbször percek alatt elmúlnak. Mire levetkőzik a viszketeg gyerek, már nem látszik semmi.

Az orvosok többsége kontaktallergiára gyanakszik, először lecserélteti a szülővel a mosószert, az öblítőszert, majd táplálkozásallergia után kutat. Pedig a kölök váltig állítja, hogy csak a tornaórás napokon viszket. Szülőtársak, gondoljatok a rezgésallergiára, és ne hagyjátok magatokat!

De miért épp a 72-es?

Egy válasszal még adós vagyok. Vajon miért a 72-es busznál jelentkezett a panasz? Amikor a 88-as után futottam, miért nem? Rájöttem! A 72-es buszhoz hosszan kellett lejtős terepen futni. Ez pedig erősebb rázkódással jár, mint ha sík úton futna az ember. A legegészségesebb megoldás az én esetemben tehát: időben kell elindulni.

Itt olvashatsz bővebben a témáról, és itt is!