Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Visszatér a menstruáció

Szerző: Babaszoba.hu

2007. november 11. | Frissítve: 2017. november 1.

Forrás: Kismama magazin

Aki nem szoptat, szülés után hat-nyolc héttel számíthat az első havi vérzés jelentkezésére. Ettől kezdve a termékenység is visszaáll, tehát ajánlatos fogamzásgátlásról is gondoskodni.

Visszatér a menstruáció

A szoptatás abban az esetben akadályozza meg a peteérést és a ciklus visszatértét, ha a baba hat hónaposnál fiatalabb, csak anyatejet kap, a szoptatások száma legalább hat-nyolc, és éjszaka sincs hat óránál hosszabb szoptatási szünet. További feltétel, hogy huszonnégy óra alatt a szopással töltött idő összességében elérje a másfél-két órát. Ha a baba cumit vagy kiegészítő innivalót kap, csökken a mellen töltött idő, s a fogamzásgátló hatás máris kevésbé megbízható. A szoptatást tehát az első hat hónap letelte után akkor sem tekinthetjük megbízható fogamzásgátlónak, ha a csecsemő éjjel-nappal gyakran szopik.
Sokan tapasztalják, hogy a menstruációjuk előtti napokban csökken a tejmennyiség, érzékenyebbé válik az egész mell, különösen a bimbó. Aggodalomra semmi ok, a ciklus visszatérte miatt nem kell abbahagyni a szoptatást, hiszen a vérzés kezdete után már másnap-harmadnap helyreáll a szükséges tejmennyiség. Szoptassunk ilyenkor gyakrabban, hogy ne maradjon éhes a baba! A menstruáció rendszerint nem okoz olyan ízváltozást, hogy a kicsi emiatt visszautasítaná az anyamellet. Ha mégis ezt teszi, rendszerint a fogzás okozta fájdalom vagy középfülgyulladás magyarázza a sztrájkot, nem a tej "romlása, értéktelenedése".
Szülés után sok nőnek a korábbinál rendszeresebbé válik a havi ciklusa, de előfordulhat, hogy a kellemetlen kísérő tünetek, különösen az úgynevezett menstruáció előtti tünetegyüttes, intenzívebben jelentkeznek.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák