Baba

Vigyázz a vízre!

Természetesnek vesszük, hogy van. Hogy iható, tiszta, és mindig elegendő van belőle. A víz világnapja kapcsán azonban jó az eszünkbe vésni, hogy a vízkészletek fogynak, és kötelességünk odafigyelni a pazarlásra.
2011. Március 17.

A Földet nem véletlenül nevezik kék bolygónak. Felszínének kétharmadát víz borítja, ennek csaknem 97 százaléka sós, 2 százaléka hóvá-jéggé fagyott édesvíz, míg ivásra, locsolásra alig 1 százaléknyi használható. S bár a készletek viszonylag állandók, a vízfogyasztás egyre nő. A legnagyobb vízhasználatot (70 százalékot) az öntözés teszi ki. A háztartások átlagos fogyasztása 10 százalék alatti, az iparé pedig 20 százalék körüli.

Veszélyben a vízkészletek

Európa vízkészletei komoly veszélyben vannak, ennek oka részben a túlzott vízfelhasználás, részben a szennyezés – jelentette be a WWF egy közzétett beszámolóban. A jövőt tekintve nem túl rózsásak a kilátások, hiszen a népesedés, a klímaváltozás valószínűleg csak még kiegyenlítetlenebbé teszi a készletek eloszlását. Ráadásul gazdasági fejlődés következtében tovább nőnek az igények. Magyarország vizekben igen gazdag, a víz jelentős része viszont külföldről érkezik a folyókba, csak töredéke hullik le csapadék formájában az ország területén, ezért különösen fontos átgondolni a vízzel kapcsolatos kérdéseket.

Ezt válaszd otthon!

A válasz magától értetődő: csökkenteni a vízfogyasztást, megszüntetni a pazarlást. Ez egyrészt komoly gazdasági, politikai döntéseket, másrészről viszont egyéni elhatározást igényel. Már egy kevés odafigyeléssel is rengeteg víz és persze pénz is megspórolható.

  • Fogmosáskor, borotválkozáskor csak akkor folyjon a víz, amikor használod is. Így ez a művelet 2 liternyi vizet kíván, ellenkező esetben akár 15-20 litert is.
  • Egy öblítéssel a vécé szennyvízzé tesz 10 liter vizet. Olyan megoldást keress, ahol magad szabályozhatod a leömlő víz mennyiségét (csappal, nyomógombbal). Ha takarékos a tartály, már csak 4-8 liternyit használsz el erre a célra.
  • Egy ötperces tusolás 70-80 liter vizet fogyaszt. Ha a szappanozáskor nem folyik a víz, már sokat megtakarítasz. Ezt hívják matrózfürdőnek.
  • A kádban fürdés 140 liter vizet igényel. Egy négyfős családnál azonban – ha mindenki megfürdik a vízben – már okosabb ezt választani.
  • A csapokat szereltesd meg, hogy ne csöpögjenek. Ha percenként 10 csepp hullik le, akkor havonta 170 liter, egy évben 2000 liter vizet veszítesz el.
  • A csapok, a zuhany végére aerátoros csapvéget, zuhanyfejet szereltess fel. Ezek levegőt juttatnak a vízbe, és kevesebb víz is elég.
  • A hagyományos hideg-meleg vizes csapokon sok víz elfolyik, mire beállítod a kézmeleg vizet. Az egykaros csaptelep jobb megoldás.
  • A mosógép – típusától függően – átlagosan 115 liter vizet használ mosásonként. Ezért ne indítsd fél adaggal, hanem várd meg, míg megtelik.
  • Mosogatáskor álló vízben mosogass, és folyó vízben öblögesd az edényeket.
  • Új gépek (mosó-, illetve mosogatógép) vásárlásakor energia- és víztakarékosat válassz.
  • A kertben gyűjtsd az esővizet, és ezzel locsolj.

A baba érdekében

A gyerek születése mérföldkő. Nemcsak abban, hogy átszervezd, hanem abban is, hogy újragondold az életed. Megmarad-e neki mindaz, ami neked jutott? És ez már nem csak ökoszempont, hanem tudatos választás a jövő érdekében.

Hogy fürdeted?

Természetes, hogy neki a legjobbat akarod, de azért ne ess túlzásokba! Nem kell minden este teleengedni a sarokkádat, bőven elég a babakádban egy kis víz, amelyben megmosdatod a kicsit.

A baba fürdővize jó lehet áztatóvíznek. Tegyél bele egy kis mosószert, és áztasd bele a mosnivalókat.

Mit igyon?

Az anyatej 88 százalékban tartalmaz vizet, így képes szabályozni a csecsemő víz- és tápanyagháztartását, és ezért nincs szükség egyéb folyadékpótlásra. Később, mikor elkezdődik a hozzátáplálás, forralt és lehűtött vízzel kínáld a kisbabád. És mivel hazánkban jó a csapvíz minősége, később is nyugodtan ihatja.

Játékos fesztivál

A víz világnapján, 2011. március 22-én a Gondoskodás a vízről fesztiválra több száz 8–12 éves általános iskolást várnak a Kékkúti Ásványvíz Zrt. programjaira.

Vigyázz a vízre!

– A tanulók interaktív feladatok során tudhatnak meg minél többet természeti kincsünkről, a vízről.

– Többek között földtörténeti időskálát készítenek majd a helyszínen, hogy bemutassák és megismerjék a víz születését.

– Játékkocka segítségével követik a víz mozgását a vízkörforgáson belül. Egy nagyméretű papíron körberajzolják a testüket, és bizonyos százalékát kiszínezik, hogy jól látszódjék, mennyi víz található a szervezetünkben.

– A gyerekek meghatározzák, kiszámolják a Földön rendelkezésünkre álló édesvíz- és ivókészleteket, ebből ők is rájöhetnek, hogy készleteink korlátozottak és védelemre szorulnak.

– A nap végén pedig összegyűjtik saját vízzel kapcsolatos üzeneteiket, és együtt helyezik el a jövő generációi számára.