Baba

Vigyázat, veszélyes játék!

A gyerekjátékok jó esetben tetszetősek, sok örömöt szereznek, és fejlesztik a képességeket - ám ha kiválasztásuk során nem vagy eléggé körültekintő, akár bajt is okozhatnak.
2012. Július 23.

A játékok biztonságosságának erősítését célzó, 2011 júliusában bevezetett új európai uniós előírások szerint a gyerekek biztonságát és egészségét leginkább a következők veszélyeztetik:

1. Olyan játékalkatrészek, amelyek a szájba kerülve fulladást okozhatnak; kártyák és játékfigurák, amelyeket élelmiszerfélék közé kevernek, anélkül, hogy megfelelő csomagolással elkülönítenék.

2. Nem kellően stabil bébikompok, amelyek a kicsik számára csapdává válhatnak.

3. Ftalátok, vegyi anyagok, amelyeket játékok vagy cumisüvegek készítésénél használnak a műanyagok lágyítására, és amelyek súlyosan károsíthatják (egyebek között) a vesét és a májat.

4. Nem megfelelő lakkal kezelt, extrém módon gyúlékony babák és játékfigurák.

5. Egyes játékokban található égésgátló anyagok, amelyek idegrendszeri elváltozásokat okozhatnak, károsítják a hormonháztartást, illetve negatívan hathatnak a növekedésre.

Az eddiginél is szigorúbb EU-előírások épp a hasonló problémák még hatékonyabb elkerülése érdekében születtek, ám mindez nem helyettesítheti a felelősségteljes, tudatos vásárlói-szülői magatartást.

Figyelj a részletekre!

A terméken mindig szerepelnie kell valamiféle azonosítónak (típus, tételszám, sorozatszám, modellszám vagy hasonló elem), a gyártó vagy a forgalmazó nevének és elérhetőségének feltüntetésével. Ha ezeket nem találod, kezdhetsz gyanakodni.

Csakis olyan játékot vásárolj, amelyen megtalálható a játék biztonságát igazoló jelölés! A TÜV jelzés a játékok tesztelésével foglalkozó TÜV Rheinlandra utal, mely a vizsgálatok során a játékok összetevőinek kémiai és fizikai tulajdonságait is felméri. Az SGS GS a Geprüfte Sicherheit tanúsítványa arról, hogy az így megjelölt elektromos játékok és egyéb termékek megfeleltek a német termékbiztonsági előírásoknak. A sárga háromszögben mosolygó piros oroszlánnal a Brit Játék- és Hobbiszövetség igazolja, hogy a játék biztonságos és jó minőségű. A hazánkban forgalmazott, jó minőségű játékokon leggyakrabban a CE jelzés látható, amely arról informál, hogy a termék megfelel minden játékbiztonsági szabványnak, amely az Európai Unió piacán értékesítendő gyermekjátékokra nézve kötelező. Ez a szabvány azt is előírja, hogy figyelmeztetést kell elhelyezni minden olyan játékon, amely 36 hónap alatti gyereknek nem adható – nagyon jellegzetes, piros körös ikont 0-3 jelzéssel. Az ASTM International jelzés lényegében az EU-szabvány amerikai megfelelője.Az egyéb ikonok (mint például a RoHS, Der Grüne Point) a környezettudatos és társadalmilag felelős gyártás és felhasználás irányelveit szimbolizálják.

Tanulságos statisztikák

A játékokba sajnos nem ritkán a műanyaglágyításhoz használt ftalátok kerülnek. Közülük 2005-ben háromfélét (DEHP, DBP és BBP) már tiltólistára tett az Európai Unió. Három további ftalát-típust (DINP, DIDP és DNOP) pedig a háromévesnél fiatalabbaknak szánt játékokban tilos felhasználni, mivel a kicsik ebben a korban szinte mindent a szájukba vesznek, megrágnak.

A rossz minőségű játékok gyártói azonban gyakran nem tartják be a játékszabályokat. Termékeikben még ólom is előfordulhat, ami szintén súlyosan károsíthatja az egészséget.

Az Unió ezért hozta létre a központi piacfelügyeleti rendszert (RAPEX: Rapid Exchange System of Information), amely akkor lép közbe, ha valamely termék azonnali és komoly veszélyt jelent a fogyasztók egészségére vagy biztonságára.

A RAPEX legutóbbi statisztikái szerint az összes veszélyes holmi 72 százaléka ruházati és divatcikk, illetve textília, és 37 százaléka játék. A többi veszélyesnek minősített termék aránya ezekhez képest – az éves szintet tekintve is – eltörpül. Érdekes adat továbbá, hogy e termékek 63 százaléka származik Kínából, illetve Hongkongból, 19 százaléka az EU-ból, 10 százaléka máshonnan, további 9 százalék pedig ismeretlen eredetű.

Lassan, de biztosan!

A RAPEX hetente frissíti a veszélyesnek ítélt termékek listáját az interneten, amely a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján keresztül is elérhető.

Vigyázat, veszélyes játék!

Cikkünk írásakor a listán szerepeltek például a Kínában gyártott Funny Doll babák. Ugyancsak felkerültek azok az Angliából származó, modellszám nélküli cumik, amelyeket apró, könnyen leszakadó strasszokkal díszítettek. Szintén veszélyes babaholminak ítéltetett a Kínából származó Super Star előke (partedli), mivel veszélyes anyagot tartalmaz.

A magyar fogyasztóvédelmi hatóság honlapján a legfrissebb hazai tiltásokról tájékozódhatunk. Legutóbb például egy első fék nélküli gyermekkerékpár-típust vontak ki a forgalomból, továbbá egy habosított műanyagból készült puzzle-játékszőnyeg gyártását állították le.

Vigyázat, veszélyes játék!

Arra persze nincs idő, hogy folyton a listákat böngészd, nem beszélve arról, hogy értelemszerűen azok sem lehetnek tökéletesek és teljesek. Mit tehetsz mégis?A kémiai veszélyt jelentő termékeket „mezei” vásárlóként nyilván nem fogod felismerni, de alapvetően igyekezz megbízható helyeken beszerezni a játékokat (kerülve a vásárlás után egy héttel esetleg már elérhetetlen utcai árusokat). Az apró mütyürkékkel díszített csecsemőholmi, a nem megfelelően fékezhető gyermekbicikli vagy a könnyen darabkákra téphető gyermekszőnyeg esetében viszont elegendő némi józan ész és praktikus gondolkodás is. Ne dobálj a kosaradba mindenféle mutatós terméket – szánj elegendő időt a vásárlásra, és alaposan nézd meg, valamint próbáld is ki, amit veszel; ezzel sok problémának veheted elejét.

Tippek a jó döntéshez

Kerüld a törékeny játékeszközöket, és óvatosnak kell lenned még az ártatlannak tűnő luftballonnal is, hiszen ha kidurrant, lenyelhető. Ne vegyél gyúlékony játékokat, és csak kellő óvatossággal, felügyelet mellett engedd használni az elektromos csodákat. Ha az ajándék már előkerült a csomagolásból, a csomagolóanyagot rögtön távolítsd el a kisgyerek közeléből! Lehetőség szerint olyan gyurmát, festéket válassz, amely nem árthat – és persze tartsd is szem előtt a csemetét, amikor ilyesmikkel tesz-vesz. Tiltólistásak a nehezen tisztítható vagy tisztíthatatlan játékok. Kerüld az éles, hegyes szélű, esetleg hosszú zsinóros, szalagos holmikat és az olyan eszközöket, amelyek rácsukódhatnak a gyerek kezére, vagy amelyekbe beleszorulhat az ujja. A játékfegyverekkel is legyél elővigyázatos – veszélyesek lehetnek például a szemre. Az instabil játékok (hinta, hintaló, egyes bébikompok) is sok veszélyt rejthetnek!Ezenkívül vedd figyelembe, hogy mely korcsoport számára ajánlják a játékot (ennek szerepelnie kell a terméken található jelölések között), és hogy a te gyereked hol tart a fejlődésben, milyenek az egyéni képességei.

Végül pedig: kerüld a gyanúsan olcsó aluljáró-árukat. Inkább legyen a gyerekednek kevesebb, de minőségi játéka – mert az olcsó végül túl sokba kerülhet.