Baba

Vezetés közben szoptatott – szétszedték a Facebookon

Egy exrendőr lencsevégre kapott egy anyukát, amint az a Nagykörúton kisbabáját szoptatta, miközben vezetett. A kép (arccal és rendszámmal) a Facebookra is felkerült, ahol a kommentelők azonnal "szétkapták" az anyát.
2015. November 14.

Ahogy a 444.hu megírta, egy exrendőr pellengérre állított egy édesanyát, amiért az az autóban, vezetés közben szoptatta meg gyermekét. Ráadásul a rendőr biztosra ment: az anya arca és rendszáma is fent volt a közösségi oldalon, hogy teljesen beazonosítható legyen a személy.

S hogy mi volt az emberek reakciója? Ami általában a nyilvános szoptatás kapcsán: a népítélet porba tiporta a nőt – mert mi az hogy nem otthon szoptat? Már a “(ex)rendőri felvezetés” is erősen megalapozta a parázs hangulatot:

Azt hittem, hogy már mindent láttam… Ma a Nagykörúton “anyának” nevezett lény vezetés közben szoptatja gyerekét. Hiába, a gyerekhez nem, csak a vezetéshez kell a jogsi. A rendszámot direkt raktam ki, hátha apa este kicsit elbeszélget vele. Legalábbis remélem. Én biztos tudnék neki mit mondani.

Még ha lepel alatt, diszkréten történik a nyilvános szoptatás, akkor is rosszallást vált ki sok emberből. Így már önmagában az autóban szoptatás ténye is kiverte az embereknél a biztosítékot. Az, hogy vezetés közben tette mindezt, már csak hab volt a tortán.

Az egyik “kedves” komment:

Idiota,a lakasba kene lenni olyen pici gyerekkel ,nem pedig kocsikazni ,vagy feltunesi viszketegseged van .Manapsag mar a kismamak ,nem tudjak kinjukba ,mit csinaljanak .azert vagy gyesen ,hogy otthon vegezd a baba gondozasat.

Hogy balesetveszélyes, az nem kérdés

Azt senki nem vitatja, hogy teljes mértékben balesetveszélyes a szoptatás ezen módja. Önmagában már az is, hogy ölben van a gyerek, és nincs bekötve a gyerekülésben. A gyerekek biztonságos szállítását a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet szabályozza, ami több ízben módosult 1975 óta. Az első ülésen csak háttal bekötött, integrált gyermekbiztonsági rendszerben (értsd: gyermekülésben) lehet szállítani gyermeket, kikapcsolt légzsákkal, és értelemszerűen csak addig, amíg a lába elfér az ülésben. Ám a legbiztonságosabb megoldás mégis a hátsó ülésben történő rögzítés.

A szoptatás elvonhatja az anya figyelmét a vezetésről, ami növeli a baleset veszélyét, és egy ütközésnél a légzsák pont a kicsi fejének ütődne, nyomódna. Fontos tehát leszögezni, hogy a vezetés közben való szoptatás nem követendő példa senki számára. De! A bíráskodás semmiképp sem egy exrendőr vagy a közösségi oldal habzó szájú kommentelőinek a dolga. Főleg nem ilyen formában és stílusban.

2014 márciusában változott a Polgári törvénykönyv ide vágó passzusa: nem csak a fotó felhasználásához, hanem az elkészítéséhez is engedélyt kell kérni, hacsak nem tömegrendezvényről vagy közszereplésről van szó. Tehát az exrendőr már akkor is jogba ütköző dolgot művelt, amikor lefotózta a hölgyet és babáját az autóban, nemhogy amikor nyilvánosságra hozta a Facebookon. És akkor a tettének etikai, emberi oldaláról még nem is beszéltünk.