Baba

Veszélyt jelenthet a szamárköhögés az újszülöttekre?

Mivel a babák 2 hónapos korban kapják meg első oltásukat szamárköhögés ellen, előfordulhat hogy megfertőzi őket az erős köhögéssel járó betegség baktériuma. Milyen tünetek jelzik a fertőzés meglétét?
2018. Január 04.
 Bordetella pertussis baktérium - Szamárköhögés

Két Budapesten (ugyanazon magánintézményben) született újszülöttet is megfertőzőtt a szamárköhögést okozó Bordetella pertussis baktérium. Az egyik kicsi 2017. október 9-én, a másik december 4-én jött a világra. Születésük után pár héttel jelentkeztek a tünetek, nagy valószínűséggel felnőtt családtagjaiktól kapták el a szamárköhögést.

A szamárköhögés tünetei az első 2 hétben a következők: orrfolyás, éjszakai köhögés, hőemelkedés, kötőhártya-gyulladás. Az első szakaszt egy “rosszabb” lefolyású időszak követi, mikor a köhögés fullasztóvá válik, hányás is jelentkezhet. A köhögési rohamok komoly megpróbáltatást jelenthetnek a babáknak – sérv is kialakulhat és légzéskimaradás jelentkezhet. A betegség lappangási ideje 7-10 nap, cseppfertőzéssel terjed.

Póta György szerint nincs ok aggodalomra

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke az M1 tévécsatorna Aktuális műsorában elmondta, az 1950-es évek óta van kötelező oltás hazánkban szamárköhögés ellen, és fiatal felnőttkorig tart a védettség. A betegség antibiotikummal és köhögéscsillapítóval jól kezelhető, nem kell különösebben félni tőle – hangsúlyozta Póta György

Tavaly összesen mintegy 30 szamárköhögéses esetet regisztráltak, az átoltottság miatt járványtól nem kell tartani – nyugtatott meg mindenkit a szakember.   

Szamárköhögés elleni oltás:
A gyerekek összesen 5 alkalommal kapnak a szamárköhögés ellen oltást: 2, 3, 4 hónapos korban, majd 1,5 évesen, végül 6 évesen. A vakcina, amiben kapják egy több komponensű oltóanyag. 

További cikkek szamárköhögés témában: