Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Veszélyforrások

Szerző: Babaszoba.hu

2003. július 3.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu

A gyermekkori balesetek leggyakoribb színhelye a lakás. Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyereket.

Ha már kikerül a kiságyból, hempergőből, kerítsünk el a számára egy biztonságos sarkot, de ezen kívül is tegyük "bababaráttá" a környezetét. Ne férjen veszélyes tárgyakhoz, forró tűzhelyhez, fűtőtesthez, elektromos berendezésekhez. A konnektorokat takarjuk le.
A baba úgy ismerkedik a világgal, hogy mindent a szájába vesz, ne kerüljön a kezébe orvosság vagy egyéb apró tárgy. Babakocsiban, autóban gondosan rögzítsük. A kertben, játszótéren mindig legyünk mellette, ne engedjük idegen kutyával játszani. Minden elővigyázatosság mellett is nagyon sok a gyermekkori baleset.

Ágyról, pólyázóról való leesés

A leggyakoribb baleset csecsemőkorban. Megnyugtató, ha ilyenkor megmutatjuk orvosnak a kisbabát. Figyeljük meg, hogy azonnal felsír-e, nem változik-e meg a sírás hangja, eszméleténél van-e, nem hány-e.
A nagyobbacskák, már biztonságosan ülni tudók néha nagyon magabiztosnak tűnnek. Könnyen megtévesztheti azonban őket és a szülőket is, egy-egy félrecsúszott, és így alátámasztatlanná vált párna, szivacsmatrac, amelyre rátámaszkodva pillanatok alatt lebukfencezhetnek az izgő-mozgó apróságok.

Csonttörés

Minden sérülés után fellépő fájdalmas duzzanat, alakváltozás vagy nagyfokú mozgáskorlátozottság törésre gyanús, ilyenkor a gyermeket nyugalomba kell helyezni, és orvoshoz vinni.

Fejsérülés

Fejsérülés esetén, különösen, ha agyrázkódásra utaló tünetek (eszméletvesztés, hányás, hányinger, szédülés, fejfájás, sápadtság), vérzés vagy bőr alatti bevérzés észlelhető, azonnal forduljunk orvoshoz.

Felületi sérülés

Felületes horzsolást otthon is elláthatjuk, fertőtlenítés után steril kötszerrel lefedjük a sebet. A kötést naponta cseréljük, ha begyullad, mutassuk meg orvosnak. A mély sérülést viszont feltétlenül lássa orvos.

Áramütés

Ha a baba már kúszik-mászik, hamar megtalálja a számára legveszélyesebb tárgyakat, helyzeteket. Ezek közül csak a legáltalánosabb és egyben legveszélyesebb a konnektor. Háztartásunkban nagyon figyeljünk arra, hogy a konnektorokat és a különböző kapcsolókat a baba ne tudja megérinteni. Ma már kaphatók olyan biztonságos dugaszok a konnektorokhoz, amik meggátoljak, hogy a baba akár az ujját, akár más tárgyat beledugjon. Ne vegyünk olyan játékot, amely hálózatról működtethető, még akkor sem, ha transzformátor is tartozik hozzá. Az ilyen játékok csak akkor időszerűek, ha a gyermek már elég nagy ahhoz, hogy tiszteletben tartsa az áramot. Csak földelt elektromos szerkezeteket (mosógép, egyéb háztartási gépek) használjunk.
Áramütés esetén azonnal áramtalanítsunk, csapjuk le a biztosítékot, húzzuk ki a zárlatos készülék vezetékét a falból, s ezután vigyük orvoshoz a gyermeket. Előfordulhat, hogy bekapcsolt és hibásan földelt szerkezet megérintésekor a gyermeket áramütés éri, és a szülő már csak akkor veszi észre, hogy baj van, amikor a gyermek már remeg, sápadt és az ijedtségtől sírni kezdett. Ha elég jól van ahhoz, hogy kiabáljon, nem lehet nagy baj. Ha a kézen égési nyomot, ún. áramjegyet találunk, vagy a gyermek állapota bizonytalan, minden esetben forduljunk orvoshoz.

Forrázás

Ne hagyjunk a tűzhelyen forró vizes, étellel teli lábost úgy, hogy a gyermek le tudja rántani. Soha ne tegyünk a földre hűtés céljából forró folyadékot tartalmazó edényt, mert a baba biztosan megtalálja. Soha ne tegyük a teás- vagy kávéskannát alacsony asztalra, mert a baba leránthatja.
Nagyon gyakori forrázásos eset, ha az orvos által előírt inhaláció közben forrázza le magát a baba. Ilyen esetben is ügyeljünk a biztonságos eljárásra.

Égés

Veszélyforrás a tűzhely, kályha, vasaló, amennyiben a szülő dohányzik, a cigaretta is. Ne feledjük, hogy a sütőből kivett és az asztalra kitett tűzálló tálak igen sokáig forrók maradnak, és égési sérülést okozhatnak.
Égés, forrázás esetén azonnal hideg vízzel kell hűteni a sérült területet, a ruhát el kell távolítani, ezután kötszerrel vagy tiszta vasalt lepedővel letakarni a sérült bőrt. Bőven itassuk meg a gyermeket, majd vigyük orvoshoz.

Leégés, napszúrás

A leégés nem mindig látható azonnal, és eleinte nem is fáj. Rendszerint csak akkor észleljük, amikor már megtörtént a baj. Ezért mindenképpen legjobb módszer a megelőzés. A kisbabák különösen gyorsan leégnek, mivel bőrük vékonyabb, sérülékenyebb. A babát ne tegyük ki közvetlen napsütésnek, a kicsit csak árnyékban, szórt fényben levegőztessük. Bőrét magas fényvédő faktorú napozókrémmel védjük. Ha a baba mindezek ellenére leégne, ezt komolyan kell vennünk. Enyhébb bőrpír esetében kenjük be megfelelő krémmel, súlyosabb tünetek jelentkezésekor okvetlenül keressük fel a gyermekorvost.

Félrenyelés

Félrenyelésnek nevezzük, ha a gyermek tápláléka a nyelőcsöve helyett a légutakba kerül. Ezt elkerülendő, a kisbabát etetés után fektessük hasra, mert ekkor, ha ki is bukik belőle valami az étkezésből, azt nem tudja félrenyelni. Ne adjunk kezébe játéknak tárgyakat, amiket le tud nyelni. Ne adjunk kisbabának magvas gyümölcsöt, mogyorót. Ha mégis félrenyelne, hagyjuk kiköhögni a félrenyelt ételt vagy egyéb tárgyat.
Ha a kisbaba félrenyel, de nem tud köhögni, hanem zihál és elkékül, azonnal cselekednünk kell. Fektessük a babát a hasára. Mellkasát támasszuk meg egyik kezünkkel és a hátát gyengéden teli tenyérrel ütögessük meg oly módon, hogy a fej kissé lefelé lógjon. Ha a baba ennek ellenére sem lélegzik normálisan, nyúljunk be a szájába, próbáljuk meg a szájüreget ujjunkkal kitisztítani, és ha ezt követően sem kezd normálisan lélegezni, el kell kezdeni a mesterséges lélegeztetést, miközben valaki telefonáljon mentőkért.
Idősebb gyermeknél fektessük a gyermeket a térdünkre, arccal lefelé és határozott mozdulatokkal teli tenyérrel csapjunk a lapockacsontok közé.

Idegentest lenyelése

Rendszerint néhány nap alatt kiürül a szervezetből. Ha viszont a légutakba kerül, vagy a tápcsatornában elakad, életveszélyes állapotot okozhat, ilyenkor haladéktalanul kórházba kell vinni a gyermeket.
Sajnos egy egészen új veszélyforrás is leselkedik a mai gyerekekre. Leginkább cipők, tengeren túlról érkező bőráruk, és az amúgy is elzárva tárolandó gyógyszerek csomagolásába sokszor tesznek becsomagolt szilikagélt azért, hogy magába szívja a nedvességet, és ezáltal védje az árut. Ha ezt a gyermek a szájába teszi, és lenyeli, ott is magába szívja a nedvességet, és ezzel felmarja a pici szájüregét, nyelőcsövét. Ezért gondosan el kell távolítani ezeket a pici zacskókat, kapszulákat a gyerek közeléből. Amennyiben fennál a gyanúja, hogy a gyerek szilikagélt vagy más hasonló anyagot nyelhetett, vigyük azonnal orvoshoz.

Kutyaharapás

Csecsemőknél szinte soha nem fordul elő, de kisgyermekes családoknál még a saját kutya is veszélyes lehet. A játékos kölyökkutya is néha odakap, és így sérülést okozhat. Kutyaharapás esetén meg kell győződni róla, hogy a kutya megkapta-e a kötelező oltásokat. Ha ismeretlen vagy kóbor kutya harapta meg a gyermeket, a veszettség elleni oltást is mérlegelni kell, tehát ilyen esetben is orvoshoz kell fordulni.

Mérgezés

Gyógyszer, háztartási vegyszer mérgezés gyanúja esetén mentőt kell hívni. Növények (színes bogyók, virágok, szobanövények), gombák szintén gyakran okozhatnak mérgezést. A lenyelt anyagból mindig vigyünk magunkkal mintát a kórházba.

Ha a szembe kerül valami

Sajnos előfordul, hogy valami a baba szemébe fröccsen, vagy belekerül, annak ellenére, hogy a normális csecsemő reflexszerűen becsukja a szemét, ha idegen anyag vagy bármi mégolyapró dolog is közeledik felé. Esetleg valamilyen enyhén savanyú anyag, pl. ecet is belekerülhet a szembe, de sokkal gyakrabban fordul elő, hogy a kisgyermek az erős paprikához, borshoz, tormához, esetleg erős mustárhoz nyúl, és a csípős anyagot a kezével a szemébe dörzsöli. Az ilyen mozdulat után erős szúró fájdalom keletkezik, ami bő könnyezéssel jár. Érdemes a kisgyermek szemét tiszta folyóvízzel a csapnál kimosni, és ha a kötőhártya nagyon piros, gyulladt, meg kell mutatni a szemészeti ügyeleten.
Ugyanez a teendő akkor is, ha játék közben a homokozóban kerül valami a gyermek szemébe. Az első tennivaló az, hogy bő vízzel ki kell mosni a bekerült idegen anyagot, ehhez pislogtassuk a gyermeket. Nagyobbacskáknál meg lehet próbálni egy poharat színültig megtölteni tiszta vízzel, és fölé hajolva belepislogtatni a gyermeket, de erre nem mindig lehet őket rávenni.
Ha szúró, éles fájdalom nem múlik el rövid időn belül, és a gyermek még egy-két óra elteltével is panaszkodik, mindenképpen el kell menni a szemészeti ügyeletre. Vegyszerek szembe fröccsenésekor pedig azonnal ez a teendő.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések