Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Veszélyes tárgyak a kiságyban

Szerző: Babaszoba.hu

2014. június 2. | Frissítve: 2016. augusztus 9.

Forrás: babaszoba.hu

Noha a színes játékok és a takarók igazán aranyossá teszik egy újszülött fekvőhelyét, sok szülő nem is sejti, mennyi veszélyt rejtenek magukban ezek a használati cikkek.

Veszélyes tárgyak a kiságyban

A szakemberek nagyjából 500 szülővel készítettek felmérést, akik valamennyien megfordultak egy kansasi nőgyógyászaton vagy gyerekklinikán, és arról kérdezték őket, miként altatják gyermeküket. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, milyen pózban alszanak a gyerekek, illetve, hogy milyen tárgyakat helyeznek melléjük a kiságyba.
A megkérdezettek 80 százaléka - a Gyerekgyógyászok Amerikai Akadémiájának ajánlásával egybehangzóan - a hátára fektetve altatta gyermekét, mivel ezzel csökkenthető a csecsemőhalál kockázata, ugyanakkor 60 százalékuk teljesen biztonságosnak ítélt meg olyan, az ágyban található tárgyakat, melyek valójában nagyon is sok veszélyt rejtenek magukban.
Az egyik ilyen tárgy a lepedő, amely ha nincs gumival a matrachoz rögzítve, fulladásveszélyt jelenthet, csakúgy, mint a párnák, a cumisüvegek, a plüssállatok, egyéb játékok. Ezeknek semmi keresnivalójuk nincs a baba mellett a kiságyban, ahogy olyan nagyméretű, puha ágyneműkre sem, amelyek fulladást okozhatnak.
A kutatást vezető dr. Zachary Kuhlmann, a Kansas Egyetem munkatársa úgy véli, az orvosoknak fel kéne hívni a kisgyerekes szülők figyelmét ezekre a veszélyekre, mert nagyon nagy a tájékozatlanság e téren.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések