Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Veszélyes lehet a pólyázás

Szerző: Babaszoba.hu

2013. november 12.

Forrás: Medipress

Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a csecsemők pólyázása az ízületek természetes fejlődésének akadályozása révén idősebb korban megnövelheti az csípőpanaszok kockázatát.

A bepólyázott csecsemők esetében Nicholas Clarke, a Southamptoni Egyetemi Kórház professzora szerint nagyobb valószínűséggel alakul ki csípő diszplázia, vagyis a csípő rendellenes fejlődése. Az állapot növeli annak kockázatát, hogy a gyermeknek középkorában csípőprotézis beültetésére lesz szüksége, vagy idős kori csontízületi gyulladás alakul ki nála. Clarke éppen ezért azt javasolja minden szülőnek, ügyeljenek arra, hogy a pólya elég laza legyen, lehetővé téve a lábszár behajlítását és kinyújtását a csípőnél az első hat hónapban.
A pólyázás, vagyis a gyermek karjainak és lábszárainak pólyával történő szoros lekötése, szinte általános gyakorlat volt a múltban, az utóbbi évtizedekben azonban kiment a divatból. 2010-11-ben azonban 61 százalékkal nőtt a pólyák iránti kereslet, Észak-Amerikában pedig a csecsemők 90 százalékát pólyázzák életük első fél évében.

A módszer annak köszönheti népszerűségét, hogy állítólag nyugtató hatású, segíti a csecsemő alvását, és megelőzi a túlzott sírást és a hasfájást. Egyes kutatások azonban azt mutatják, hogy a csecsemő csípőjének kényszerű kiegyenesítése és előretolása a csípőízület diszlokációjához vezet.

Japánban például felére esett vissza a csípő-diszlokáció előfordulása, miután oktatóprogramot indítottak a nagyszülőknek, hogy ne pólyázzák unokáikat. A csípő diszplázia az egyik leggyakrabban előforduló születési rendellenesség, amely sok esetben magától elmúlik. Clarke professzor szerint a pólyázás csak késlelteti ezt a természetes folyamatot.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések