Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Veszélyes a babaágy!

Szerző: Babaszoba.hu

2011. április 8.

Forrás: Medipress

Azt gondoljuk, rács mögött biztonságban van a baba. Ez akár igaz is lehet, ha a kiságy vásárlásakor figyelünk a legfontosabb biztonsági szempontokra.

Statisztikai adatok alapján megállapítható, hogy a gyerekágyban bekövetkezett sérülések aránya riasztóan magas, de néhány biztonsági intézkedés betartásával biztonságosabbá tehetjük gyerekünk pihenését. Dr. Gary Smith, az ohiói Nemzeti Gyermekkórház Sérüléskutató Központjának (CIRP) igazgatója és kutatásvezetője felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években megdöbbentően sok, több mint 11 millió babaágyat hívtak vissza a gyártók valamilyen hiba miatt, ezért mindenképpen tanácsos körültekintően választani!

A baba változó igényei szerint átalakítható kiságy


A CIRP munkatársai összegyűjtötték a legfontosabb biztonsági szempontokat, amiket nem árt szem előtt tartani, mielőtt babágyat vásárolunk:
- Alapos körültekintéssel válasszatok! Mindenképpen olyan gyerekágyat vegyetek, amely megfelel a legkorszerűbb biztonsági szabványoknak, és figyelj oda, ne legyenek kiálló részek. A biztonsági szabványra utaló jelzést az áru címkéjén keresd.
- Válassz megfelelő méretű, szilárd matracot az ágyba! Nem szabad üres helynek maradnia a matrac és az ágy szélei között. Ha két ujjadat be tudod dugni az ágy és matrac közé, az azt jelenti, hogy nagyobb matracra van szükség.
- Az ágy rácsai közti távolság ne legyen 6 centiméternél nagyobb! A baba feje könnyen beszorulhat az ágyrácsok közé, ha ennél nagyobb a távolság.
- Ne tegyél párnát, takarókat vagy plüssállatokat az ágyba! A sima felületű, üres babaágy a legjobb megoldás. Öltöztesd meleg ruhába a babát, vagy takaró helyett adj rá hálózsákot!
- Vedd le a felfüggesztett, mozgatható játékokat, mielőtt veszélyessé válnak! Amint a gyerek megtanul négykézlábra állni, vagy elmúlt 5 hónapos, érdemes leszerelni a lógó játékokat.

Csak az első hónapokban jó megoldás az oldalkocsis kiságy

- Állítsd legalsó állásba a matracot, mikor a gyerek megtanul állni! Az ágy oldala legyen legalább 66 centiméter magas, hogy meggátolja a gyerek véletlen kiesését. Ez könnyebben megesik, mint gondolnád! Amint állni tud a kicsi, képes feltornázni magát a rács tetejére, majd onnan előre perdülve, fejjel lefelé a földre esni.
- Figyelj oda, hogy mikor növi ki a gyerek az ágyat! Ez általában akkor következik be, ha a gyerek eléri a 89 centiméteres magasságot, de legjobb, ha ellenőrzöd a babaágy használati utasításait.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések