Baba

Veszélyes-e a babaúszás a koronavírus-járvány alatt?

A babaúszás a koronavírus alatt is folytatható, de nagyon fontos betartani a helyes higiénés szabályokat az uszodában is. Szakértő segítségével gyűjtöttük össze a legfontosabb tudnivalókat.
2020. Október 15.
Veszélyes-e a babaúszás a koronavírus alatt? (fotó: Getty Images)

Ősszel már nem kezdhették meg a gyerekek a kötelező iskolai úszásoktatást, amit – az EMMI iránymutatásának megfelelően – tavaszra vagy a későbbi évfolyamokra kell átütemezniük az intézményeknek.

A babaúszással kapcsolatban van-e bármilyen központi iránymutatás vagy kötelezettség? – kérdeztem Monok Sárát, a Stoller Babaúszó Akadémia dél-alföldi régióvezető oktatóját, aki elmondta, hogy egyelőre a babaúszások továbbra is megtarthatóak.

Az oktató elárulta azt is, hogy a tavaszi 3 hónapos szünet után már mindenkinek nagyon hiányzik a víz, így az őszi szezonban nagy érdeklődés mutatkozott ismét a babaúszás iránt. A szülők most elsősorban attól tartanak, hogy újbóli uszoda bezárások várhatóak.

Jelent-e veszélyt az uszoda vize a résztvevőkre?

A babaúszással kapcsolatban a vírus fürdővízzel való terjedésének kockázata aggasztja leginkább az érintetteket. Vajon kell-e ettől tartaniuk a szülőknek és a babáknak? – kérdeztem a szakértőt.

A medencevíz klór szintjének megfelelő mértékűnek kell lenni, ezért minden uszoda és fürdő vizét szigorúan ellenőrzi az ÁNTSZ- tudtam meg Sárától, aki hozzátette, hogy naponta többször mérik és küldik a mintákat a megfelelő helyre. Mivel a klór bontja a vírus szerkezetét, ami ezáltal elveszíti fertőzőképességét, ezért a medencében tulajdonképpen tetőtől-talpig fertőtlenítőben vagyunk, így a víz nem jelent veszélyt számunkra-nyugtatott meg minden babaúszás iránt érdeklődőt az oktató.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ korábban már tájékoztatást adott ki arról, az uszodai vizek klórozása során használt klórmennyiség elegendő ahhoz, hogy a vízbe kerülő koronavírust elpusztítsa. Ehhez természetesen fontos, a medencéket megfelelően üzemeltetése, karbantartása és fertőtlenítése.

Mivel tehetik még biztonságosabbá a babaúszást az uszodák és úszóiskolák?

Általánosságban elmondható, hogy mindenhol fokozottan figyelnek a felületfertőtlenítésre (így a foglalkozáson használt eszközök fertőtlenítésére is), és a pénztáraknál, valamint az öltözőkben, közös terekben arra kérik a szülőket, hogy viseljenek maszkot– emelte ki Sára.

Emellett korlátozhatják azt is, hogy az egyes medencékben hány ember tartózkodhat egyszerre, és medence terhelésére vonatkozó előírást szigorúan be is tartják.

A kiscsoportos foglalkozások (ami jellemzően maximum 6-8 főt jelent), szintén azt a célt szolgálják, hogy a résztvevők biztonságosan vehessenek részt a babaúszáson, ahová a járványhelyzet idején most arra kérik a szülőket, hogy plusz kísérő nélkül érkezzenek.

Medencébe lépés előtt, illetve a foglalkozást követően kötelező a zuhanyzás, és az oktatás alatt is fontos, hogy megtartsák a résztvevők a távolságot egymástól.

Monok Sára elmondta, hogy náluk az úszásoktatásokon még arra is szigorú szabályok vonatkoznak, hogy az oktató nem kerülhet kontaktusba a babával (nem veheti ki a szülő kezéből, nem bújhat hozzá stb.).

Vannak természetesen alapvető dolgok, amelyek – vírustól függetlenül – mindig érvényesek- hívta fel a figyelmet a szakértő. Ilyen alap követelmény, hogyha bármilyen tünete van a babának (köhög, lázas, fáj a torka stb.) vagy a szülőnek, akkor nem jöhet úszni. Szerencsére a tapasztalatok szerint ezt be is tartják az érintettek.

Kell-e maszkot hordani a babaúszás alatt?

A medencében nem kell maszkot hordani, hiszen meglehetősen nehéz lenne nedves maszkon keresztül lélegezni, másrészt az átnedvesedett maszk nem nyújt hatékony védekezést a koronavírus ellen. Ezért is fontos hangsúlyozni, hogy a medencékben is kellő távolságot tartsanak egymástól a babaúszáson rést vevők, és köhögéskor vagy tüsszentéskor használjanak eldobható zsebkendőt vagy a könyökhajlatukat!- hívja fel a figyelmet az amerikai járványvédelmi központ (CDC).

Babaúszás-csak körültekintően!

Monok Sára hangsúlyozta, hogy akire – élethelyzetéből, egészségügyi állapotából fakadóan – veszélyt jelenthet a koronavírus, az kerüli a közösségi eseményeket és programokat, így a babaúszást is.

Ugyanakkor, ha az öltözőben körültekintőek a szülők és betartják a szabályokat, akkor biztonságos környezetben tölthetik a babaúszó foglalkozásokat.