Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Végre itt a nyár

Szerző: Babaszoba.hu

2013. június 11. | Frissítve: 2015. július 1.

Forrás: babaszoba.hu

Gyűjtsd be a napfény jótékony erejét, de arra azért ügyelj, hogy le ne égj közben!

Ha tavaly ilyenkor már jó színed volt, akkor biztosan napfényimádó vagy, de azért most, pocakkal már elővigyázatosabban kísérletezd ki, hogyan viselkedik a bőröd. A hormonok miatt ugyanis barna foltok alakulhatnak ki rajta akár napozás nélkül is, amelyek napfény hatására még feltűnőbbek lesznek. Persze ha a szerencsések közé tartozol, nyugodtan sütkérezhetsz akár bikiniben is egy nagy szalmakalappal a fejeden, kivéve a déli órákat. Az áldásos napfény beszűrődik a hasfalon keresztül, és a magzat is érzékeli a kicsit világosabb, vöröses árnyalatot odabent. A komolyabb mértékű felmelegedéstől persze óvd meg a pocakod!

Napfénykúra

Ez a leghatásosabb D-vitamin-forrás a hosszú téli időszak után. A száraz, dermatitiszre hajlamos, ekcémás bőrnek is problémamentes időszakot jelent a nyár, de csak nagyon óvatosan, fokozatosan kezdd a napoztatást. A kisbaba bőre sokkal vékonyabb a felnőttekénél, ezért három hónapos kora előtt egyáltalán ne érje közvetlen napfény, és négy-öt hónapos kor után is kövesd ezt a szabályt: a teljesen meztelen babát szélvédett, napos helyen egy-egy percre fektesd a hasára és hátára a kora délelőtti vagy késő délutáni órákban. Háromnaponta emeld egy-egy perccel a napon eltöltött időt, amíg eléritek az öt-öt percet - egyéves kor alatt ennyi bőven elegendő.

Szellős árnyékolás

Sehogy sem tudsz úgy haladni, hogy a nap ne süssön be a babakocsiba? Napfénytető, rácsíptetett kendő - így nem lát ki a baba, és túlzottan meleg is van alatta. Inkább hajtsd le a tetőt, és erősíts a kocsira napernyőt. Ezt mindig pontosan a megfelelő szögben állíthatod be, sőt, apró mobilfigurákat is akaszthatsz a szélére, ráadásul minden babakocsira és pihenőszékre is rátehető, vízlepergetős, és dupla +50 UPF UV-álló anyagból készült.

A kalapot se hagyjátok otthon!


Nem bízhatod a véletlenre, hogy találsz-e árnyékot a kirándulóhelyen vagy a strandon, de a parkban sem kell rástartolnod az egyetlen árva fa árnyékára: vidd magaddal ezt a lapos koronggá hajtható, egy mozdulattal felállítható, könnyű, UV-szűrős árnyékolót. Bárhol letelepedhetsz vele és napozhatsz, miközben a babát közvetlenül magad mellett, árnyékban tarthatod.

Örökmozgók a napon

A szabadban árnyékos területen is éri a bőrt visszaverődő és a felhőkön átszűrődő UV-sugárzás, ezért a legbiztosabb védelmet a ruházat jelenti. A már szaladgáló kisgyereket egyébként sem tudod mindig az árnyékban tartani, ezért hagyj rajta egy bő pólót melegben is, ha erősen tűz a nap, vagy sok időt töltötök kint. Az UV-szűrős strandruházat átengedi a levegőt, hamar kiszárad, ha vizes lesz, és biztosan véd a káros sugaraktól.

Miért piros a füle?

Az bizony kiáll a szokásos ellenzős sapka alól, és éppen ideális szögben veszi fel a beeső sugarakat. A füléhez hasonlóan a homokozóban guggoló kisgyerek tarkója és a pólóból kilógó pici nyakrész is sokkal több napsütést kap, mint a többi testrész - ezeket ugyanis mindig nagy szögben éri a sugárzás. Mivel életünk során összeadódik a káros hatás, ezeken területeken előbb gyűlik össze a kritikus mennyiség, ezért nem szabad elfeledkeznünk fokozott védelmükről. A fül, tarkó, nyak, váll és szem takarását egyetlen szellős darabbal, a légióssapkával megoldhatod.

Napszemüveget a kisgyereknek is!

De nem a vagány szerelés kedvéért, hanem azért, mert az UV-sugarak a szembe jutva ugyanolyan károsodást okozhatnak, mint a bőrön. A világos szeműeket pedig ugyanúgy kevésbé védi a szervezet saját pigmentje, mint a fehér bőrűeket. Ha a gyerkőc egész nap kint játszik, a szemének is szüksége van a fényvédelemre, erre jó megoldás az ellenzős sapka. Azonban mediterrán, vízparti vagy hegyvidéki nyaralásnál ez nem mindig nyújt elegendő védelmet, ilyenkor szükség lehet napszemüvegre. Egy olcsó játék napszemüveg sötét üvege azonban nem szűri ki az UV-sugarakat, és így inkább ártalmas: a sötétben a pupilla kitágul, még több káros sugár jut be az ideghártyára. Megbízható, a kisgyerek fejméretének megfelelő UV-szűrős napszemüveget szaküzletben vagy bababoltokban kaphatsz, rugalmas pánttal, hogy ne essen le, és ne zavarjon játék közben.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák