Baba

Vásárlás a fotelból

Babakelengye az internetről, babakocsi Amerikából, légzésfigyelő Angliából, babaruhák az ország másik végéből. Mindez pár kattintással, otthonról. Tények és tévhitek az internetes vásárlásról.
2011. Március 14.

Bár nekünk, nőknek amúgy is vérünkben van, a várandósság alatt új értelmet nyer a vásárlás. Nemcsak azért, mert kiváló célcsoportjai vagyunk egy egész iparágnak, hanem azért is, mert valóban meg kell vennünk számos hasznos és számtalan haszontalan dolgot, ami a kisbaba érkezéséhez szükséges. Kár, hogy állapotunkból kifolyólag sokszor a fürdőszobáig is nehéz elmenni, a viszonylag közeli pláza pedig olyan távolságba kerül, mint egy szomszédos galaxis. Mivel azonban webkettes kismamák vagyunk, s gyakorlatilag a vacsorát is a neten főzzük meg, az internetes vásárlástól se zárkózzunk el! Van néhány dolog azonban, amire jó, ha figyelsz, mielőtt beszippant a gyors és egyszerű pénzköltés örvénye!

A hálózat csapdája?

Az ellenzők alapvetően két dologtól félnek. Az egyik természetesen a megrendeléssel kapcsolatos, az áruval és a bolttal szembeni bizalmatlanság, a másik voltaképp összeesküvés-elmélet: a vásárláskor megadott adataikat féltik. Sajnos ezek a félelmek nem alaptalanok, azt azonban jó, ha tudod, hogy ha körültekintő vagy, biztonságosan tudsz vásárolni akár több ezer kilométerre lévő boltból is. Határok ugyanis itt tényleg nincsenek.A legfontosabb, hogy megbízható weboldalról rendelj! Sokan nem is vásárolnak ismeretlen cégektől, csak a nagyobb boltokban bíznak, pedig a kisebbek sem érdemlik meg a bizalmatlanságot. Egy megbízható oldalon számos hivatalos információnak kell szerepelnie a cégről, ne felejtsd el megnézni ezeket! Sok webáruházban ráadásul visszajelzéseket is olvashatsz a termékekről, a szolgáltatásokról, ne csak fórumokon olvass kommenteket, itt is jó hasznát veheted a vélemények böngészésének! Érdemes megfontolni azt a tanácsot is, hogy először csak kisebb értékű terméket vásárolj.

Előnyben a vevő?

Elterjedt hiedelem, hogy a „gyenge kismama” mennyire ki van szolgáltatva az eladóknak. Ezzel szemben a netes vásárlás sokkal inkább a vevőnek kedvez, akinek a személyes élmény hiányában különleges jogai vannak (ellátási jog). Ezt figyelembe véve máris nagyobb bátorsággal rendelhetsz! Bár az idő lassabban halad a termék ide-oda mozgásával, a jogszabályok szerint nyolc napon belül simán visszaküldheted a Mozartot játszó zenélő bilit, mert csak. Ha nem tetszik a termék, a bolt akkor is köteles visszatéríteni az egyébként hibátlan bili árát, téged csak a feladás költsége terhel. Figyelj arra, hogy számlát és garancialevelet minden esetben mellékelniük kell a termékhez. Ha bármilyen problémád van, fordulj a Fogyasztóvédelmi Hatósághoz!

Amikor a kínálat házhoz jön

Az webáruházak egyik legnagyobb előnye egyébként – amellett, hogy az asztalon pihentetheted megdagadt lábadat –, hogy pillanatok alatt össze tudod hasonlítani a kínálatot. Ráadásul nem kell tömegben araszolva boltról boltra járni egy medicinlabdával a kabát alatt az ideális fejőgépért, hanem kiválogathatod a legjobb ajánlatot. A www.olcsóbbat.hu-n például hamar kiderítheted, hol a legolcsóbb a légzésfigyelő.Ha már az árakról van szó: sokszor valóban olcsóbban juthatsz hozzá egy-egy termékhez a neten, mivel jóval kisebb a költsége egy web-, mint egy hagyományos boltnak, így jelentős összegeket spórolhatsz meg, a sorban álláson és a kilométereken kívül.Az internetes vásárlás egyik legnagyobb lehetősége, hogy lebontja a határokat, s pillanatok alatt vásárolhatsz olyasmit is, amit soha nem láttak a hazai boltok polcai. A külföldi vásárlás nagyobb körültekintést igényel, megoldás azonban erre is van. A nagy távolságok kockázatát úgynevezett Pay Pal fizetési rendszerrel teszik biztonságosabbá. A Pay Pal olyan elektronikus számla, amivel egyszerűen lehet pénzt utalni, anélkül, hogy bármilyen bankkártyaadat nyilvános lenne (csak a www.paypal.com oldalon kell a regisztrációnál megadni a kártyaszámodat). Kisebb vásárlásnál bizonyos összegig biztosítják a terméket, tehát a Pay Pal-fiók utalja vissza a pénzt, ha nem tetszik vagy hibás az áru, és visszaküldöd.A fizetés egyébként a hazai vásárlásoknál is lényeges kérdés. A legbiztonságosabb az utánvételes vásárlás, amikor átvételkor fizetsz. Azok, akik nem szeretnének bankkártyával fizetni, vagy nem rendelkeznek kifejezetten internetes vásárlás céljára létrehozott kártyával, elektronikus számlát is használhatnak, amiről ugyanolyan egyszerű a fizetés, mint a kártyáról. Előnye, hogy elég annyit feltölteni a számlára, amennyi a megvásárolni kívánt termék ára.

Próbáld ki először őket!

www.egeszsegbolt.hu

Itt például babakozmetikumokat és otthoni sporteszközöket vásárolhatsz.

www.polc.hu

A legjobb mesekönyvekkel és a Kismama összes kiadványával.

De mit lehet a neten venni?

A válasz rövid lesz, gyakorlatilag mindent, és még azon is túl. A kismamaboltok jelentős százaléka rendelkezik webáruházzal is, így egy csinosabb ruháért sem kell elmenni távoli boltokba látogatni. Mindenekelőtt nézd át figyelmesen a kínálatot, s mélyedj el a mérettáblázatban is, ha van fent ilyen, valamint a fizetési feltételeket se ugord át!

Egy ráérősebb napon gyakorlatilag minden szükséges holmit megrendelhetsz a baba érkezéséhez, mégpedig sorban állás nélkül, néhány szélesebb ujjmozgással a klaviatúrán. Babaruhán kívül kozmetikumokat, pelenkát (Bookline), kisebb-nagyobb kiegészítőket, légzésfigyelőt, mérleget, babakocsit, és sorolni lehetne a lap utolsó oldaláig, hogy mennyi mindent. Ha nem csak az ismert kismama-, vagy bababoltokból szeretnél rendelni (Brendon, Tulli), a kismama.lap.hu vagy a bababolt.lap.hu oldalakon kedvedre böngészhetsz és válogathatsz. S ha a házból egyáltalán nem akarsz vagy nem tudsz kimenni, akár az élelmiszerről is gondoskodhatsz, megúszva több liter ásványvíz cipelését (Groby) is.

Netes licitálással pedig használt vagy új termékekhez is jó áron juthatsz a Vaterán, aTeszveszen, esetleg az E-bay-en is.

Tapasztalatok

„Hat éve vásárolok az interneten, különösen karácsonykor volt praktikus és kényelmes. Először csak olyan nagyobb áruházakból mertem rendelni, amiket ismertem, aztán kisebb helyekről is próbálkoztam. Tulajdonképpen egy rossz élményem volt csak, egyszer hetekig nem volt a raktáron az a játék, amit rendeltem, s mivel karácsonyra szerettem volna, januárban már késő volt.” (Nóra, 34)

„Egy éve történt, hogy éjszakai szörfözésem során belefutottam egy szoftverbe, amiről rögtön úgy éreztem, nem élhetek nélküle. Az ára igen vonzó, pár dollár volt. Nosza, mint oly sokszor, gyakorlott módon kaptam is elő a MasterCardot, fizettem, aztán… Igen, szopóágra kerültem. Pár dollár helyett több mint 100 dollárt vontak le. Hideg verejték csurgott a hátamon. Másnap bementem a bankhoz, ráfogtam a gyerekre, hogy nem tud jól angolul, meg egyébként is kiskorú és a többi, de fölöslegesen futottam a tiszteletköröket. Rövid úton kiderült, hogy ciprusi offshore cégről van szó, amelyik ráadásul már fel is szívódott, letiltattam a bankkártyám (újabb 10 ezer), majd törölték a tranzakciót, és visszakaptam a pénzem. Huhhh! (Ferenc, 42)

„Szoktam interneten rendelni, általában könyveket, de néha speciális holmikat is, ami után boltban sokat kellene mászkálni. Szeretem, hogy utána tudok nézni az interneten a keresett dolgoknak, és össze tudom hasonlítani a különböző webáruházak kínálatát. Soha nem volt rossz tapasztalatom, mindig körültekintően vásárolok.” (Kata, 29)

„A lányom babakocsiját Amerikából rendeltem, jóval olcsóbban, mint amennyiért itthon kapható volt. Azóta rengeteg mindent rendeltem már itthon is és külföldről is, eddig egy rossz élményem volt csak, amikor egy csomag gyerekruha nem érkezett meg, pedig kifizettem.” (Lilla, 43)

„Én csak kis értékben szoktam rendelni, azt is utánvétellel fizetem. Eddig nem volt rossz tapasztalatom, igaz, ritkán vásárolok internetről, mert hiányzik, hogy megnézzem, próbálgassam a terméket.” (Betty, 39)

Forrás: Kismama magazin