Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Varázslatos volt az első kacagás

Szerző: Babaszoba.hu

2020. február 15.

Forrás: babaszoba.hu

A fiam pont olyan volt, mint az összes csecsemő: sírt vörös arccal vagy aludt. Míg egy napon történt valami: kacagni kezdett.

A babám első kacagásnak varázsa (fotó: Getty Images)
A fiam bár a fentebbi mondatokból nem úgy tűnhet, de valójában boldog baba. Minden kisbaba sír és alszik az első időkben. Aztán egyszer csak történt valami: 5 hónapos korában éppen, amikor pelenkáztam kacagni kezdett. Megállt a szívem, aztán én is kacagtam. Mert amikor egy baba nevet, akkor egyszerűen nem lehet nem csatlakozni hozzá.
Az első alkalmat még számos követett, minden olyan pillanatban, amit kellemesnek talált. Megpuszilom az arcát? Nevet. Kukucs-játékot játszom? Nevet. Felveszem a földről? Nevet. De honnan tanulta meg ezt a hangot?
Sok mindenre megtaníthatom a gyerekem: hogyan kell tartani egy palackot, hogy tegye a karját, lábát, hogy mászni tudjon, sok mindent nem tud magától, de azt igen, hogyan kell nevetni.
Ez volt az egyik legfontosabb lecke az anyává válásom során. Hogyan lehetünk újra olyan ösztönösek, mint a gyerekek? Hogyan találhatunk vissza a gyermeki reakciókhoz? Hogyan örüljünk annyira őszintén, mint egy kisbaba?
Most, hogy már nyolc hónapos megfontoltabbak és szándékosabbak az cselekedetei. Sok mindenre tanítom: hogyan tartsa jobb szögben a cumisüveget, hogyan ne dőljön el, az alapvető funkciókra, amelyek az életben maradáshoz szükségesek. Ez tesz anyává.
Egy kis ember felnevelése felelősségteljes dolog, ami meg is rémíthetne, de nem aggódok miatta. Ő egy egyedülálló, önálló emberi lény, önmagától is növekedik. Büszke vagyok rá, ő egy bátor és kíváncsi kis ember.
Megtanítottam arra, hogy kell tapsolni, és rengeteg kis apró dologra, de nem tanítottam meg arra, hogyan emelje fel a fejét, hogyan fogja meg az ujjam, hogyan álljon fel. És nem én tanítottam meg nevetni sem.
Emily Enger író, zenész. Esszéi, novellái, cikkei nyomtatott és online kiadványokban, weboldalakon találhatók.
(via)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések