Baba

Varázslatos keresztnevek, amelyeket a nyár inspirált

Végre itt a nyár ezért olyan keresztneveket gyűjtöttünk össze, amik ehhez az évszakhoz kapcsolódnak.
2022. Június 11.
Kép:  d3sign / Getty Images

Ha nyáron születik a kisbabád, vagy csak erősíteni szeretnéd benne ezt az életérzést a névválasztással, érdemes áttekintened ezeket a neveket.

Kezdjük a nyári hónapokkal. A júliushoz és az augusztushoz kapcsolódóan vannak Magyarországon is adható keresztneveink.

  • Július hónapot Julius Caesarról nevezték el, mivel ekkor született. Tehát ide tartozik a Juliusz és a Juliánusz férfinév, aminek jelentése mindkét esetben a Julius nemzetséghez tartozó férfi. Női párja pedig a Júlia, jelentése: Juliusz nemzetségéhez tartozó nő.
  • Az augusztust Augustus Caesar római uralkodóról nevezték el. Ide tartoznak tehát Az Auguszt és az Augusztusz férfinevek, melyeknek jelentése: fennkölt, magasztos. Valamint női párjaik az Auguszta és az Augusztina, hasonló jelentéssel.

Minden más keresztnév, ami a nyárhoz köthető:

  • Talán nem gondolnánk, de a Teréz, görög eredetű női név is erősen kapcsolódik a nyárhoz, jelentése: hőség, forróság, nyár, aratás, szüret; vadászni.
  • Létezik olyan női név is, hogy Napsugár, ez magyar eredetű, a jelentése magától értetődő.
  • Ha pedig a Napnál tartunk, a Sámson héber eredetű férfinév jelentése: nap, napocska, napsütés.
  • Ha asztrológiai irányba kanyarodunk a Naphoz tartozó csillagjegy az Oroszlán. Az Oroszlán hava pedig a nyári időszakban van július 23 és augusztus 22 között. Ide kapcsolódik a Leó és a Leon, görög eredetű férfinév, amik jelentése oroszlán, és női változatuk a Leona.

Van tehát miből válogatni, ha nyári vonatkozású keresztnevet keresünk.