Baba

Van olyan, hogy túl sokat szopik a baba?

Miért akar egyfolytában szopni a baba? Lehetséges, hogy nem tudja, mennyi az elég? Túl lehet etetni egy szoptatott csecsemőt?
2021. Június 03.
Van olyan, hogy túl sokat szopik a baba? (fotó: Getty Images)

Mi az oka annak, ha kisbabánk egész nap csak szopizna, szinte egymásba érnek ezek az alkalmak? Szükséges-e szabályozni, hogy ne egyen ennyit és ilyen gyakran, mert ő még nem tudja, mennyi az elég? Túl eheti-e magát a csecsemő?

Cluster feeding: amikor a szoptatások egymásba érnek

A szakirodalom cluster feeding-nek nevezi azt a jelenséget, amikor egy baba egyfolytában szopni szeretne. Az etetések egymásba érnek, 15-20 perces alvás után ismét mellre kívánkozik a baba. A régi iskola szerint ez azért van, mert a baba éhes, mert az anyának nem elég zsíros vagy egyenesen vizes (azaz nem elég tápláló) a teje. Erről szó sincs. Különösen az első pár hétben, a növekedési ugrások során, nagymozgások megjelenése előtt és legfőképpen délután, este jellemző a folyamatos igény a szopizásra. Ez teljesen rendben van, és nem az anyatej minőségéhez van köze, inkább ahhoz, hogy felkészüljön a baba az éjszakára illetve azzal is összefüggésben van, hogy éppen ettől a sok, gyakori szoptatástól termel az anya elegendő mennyiségű tejet.

Egyszerre nagy mennyiséget, gyorsan

Túl sok anyatejet egy szuszra viszonylag ritkán esznek meg a babák, inkább az fordulhat elő, hogy túl sokat és túl gyorsan esznek, aminek az oka lehet, ha nagyon intenzíven szopik a baba vagy ha az anya melle túltelítődött. Ebben az esetben a szopizást bukás követi és ez is teljesen normális jelenség a csecsemőnél.A kisbabák már a kezdet kezdetén is tisztában vannak azzal, hogy mennyi anyatejre van szükségük. Kezdetben amíg pici a gyomruk, a mennyiség is kevés, amit egyszerre szopnak, de azt egy nap sokszor (akár 18 alkalommal) teszik meg. Ahogy a baba nő és beáll a kereslet-kínálat elve, pont annyit fog szopni, amennyire szüksége van.

Túletetés?

Túletetni egy kisbabát szoptatással nem jellemző. Igény szerinti szoptatás esetében a baba szabályozza a szoptatások hosszát és gyakoriságát, ezért éppen annyi táplálékhoz jut, amennyire szüksége van. Babánként elég nagy szórás lehet ebben, ahogy a súlygyarapodásban is, hiszen több tényező is befolyásolja (szopási technika, genetika).Cumisüvegből (mindegy, hogy anyatej van benne vagy tápszer) azonban szinte bármekkora mennyiséget képes elfogyasztani a baba, ebben az esetben könnyebb túltetetni őket, mint szoptatva.Sem a szoptatások gyakoriságát, sem annak hosszát nem érdemes befolyásolni, irányítani. Bízzunk magunkban és a babánkban.