Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Van olyan egyáltalán, hogy megfázás?A veszélyek nem ott vannak, ahol sejtjük őket

Szerző: W. Ungváry Renáta

2013. május 7. | Frissítve: 2018. december 20.

Forrás: babaszoba.hu

Vajon betegek lehetünk pusztán attól, hogy alábecsültük a szükséges ruházat mennyiségét, és vacogunk? Vagy attól, hogy túl sokáig engedjük fürödni, lubickolni a gyereket, és nem adunk rá sapkát, kabátkát, amikor fúj a szél?

Valóban a fázás okozza a megfázást?

Megfázáson, meghűlésen azt a betegséget értjük a legtöbb európai nyelvben, amikor egyszer csak jön a hidegrázás, torokkaparás, tüsszögés, orrfolyás, legfeljebb közepes láz, és amelyből a legtöbb gyerek és felnőtt legfeljebb egy hét alatt kilábal, kicsiknél azonban a gyakoribb szövődmények és a szűkebb légutak, valamint az immunrendszer viszonylagos éretlensége miatt hosszabb ideig is eltarthat a gyógyulás.

Kérdés, hogy mi köze ennek a betegségnek ahhoz, amikor fázunk. Valóban a fázás okozná? Erre hivatkozva szokták ugyanis még nyáron is jócskán túlöltöztetni, széltől is óvni, esőben, hóban, hidegben egész nap zárt lakásban tartani a gyerekeket mindaddig, amíg már maguk döntenek arról, hogy mit vesznek fel, és mikor mennek ki a szabadba. Különleges mumus a huzat, a hideg víz, az átnedvesedett cipő, ruházat, a nagy hőmérséklet-különbségek közötti váltakozás, például kiizzadva hidegbe kilépni, izzadtan szélben lenni, esőtől átázott ruhában időzni, vizesen ácsorogni és így tovább.

Valójában vírusok okozzák

A múlt század hatvanas-hetvenes éveitől fogva sok szakmai vita folyt arról, hogy vajon valóban van-e összefüggés a fázás, lehűlés és a megfázásnak nevezett betegség közt. A valóságban azonban a közhiedelemmel ellentétben legfeljebb közvetett összefüggést találhatunk. Ezeket a kellemetlen, ám nem súlyos betegségeket, amelyekből egy kisgyerek egy év alatt akár nyolcat-kilencet is átvészelhet (ez az az állapot, amikor úgy érzed, hónapok óta folyamatosan taknyos a gyerkőc), vírusok okozzák - tudtuk meg dr. Veres Gábor gyermekgyógyásztól, a Semmelweis Egyetem egyes számú Gyermekklinikájának munkatársától.

- Több mint kétszázféle kórokozó jöhet szóba, a fertőzések zöméért rhinovírusok, az úgynevezett RSN-vírus, a humán metapneumovírus és a koronavírusok felelősek. Közös jellemzőjük, hogy cseppfertőzés útján terjednek, illetve érintéssel is úgy, ha például valaki az orra után kilincshez vagy közösen használt tárgyakhoz nyúl. A humán adenovírus például igen sokáig megőrzi fertőzőképességét tárgyakra kerülve is.
- Akkor viszont honnan származhat az az elterjedt tévhit, hogy a hideg és a fázás a bűnös?
- Ez egyrészt összefügghet azzal, hogy a megfázás általában hidegrázással indul, de nem a külső hideg, hanem a szervezet lázreakciója miatt, a hidegrázás a "fűtési folyamat" része, velejárója. Másrészt a meghűlést annak ellenére téli betegségnek tartják, hogy lényegében minden éghajlati övben előfordul, és nyáron is éppen elég gyakori. Az összefüggés a téllel annyiban jogos, hogy akkor sokkal több időt töltenek az emberek zárt térben, fűtött, száraz levegőjű helyen, sok más emberrel összezsúfolódva - vagyis jelentősen nő a cseppfertőzés gyakorisága.
A nyálkahártyák fűtés miatti kiszáradása is kedvez ezeknek a fertőzéseknek. Újabb feltételezés, amit már sok tudományos adat is alátámaszt, hogy a télen valóban kissé gyakoribb meghűléseknek a napfényhiány miatti D-vitamin-hiány a fő oka. A hideg csupán annyiból tehető felelőssé, hogy az erős, hosszan tartó stressz is növeli a fertőzésre való hajlamot, és az erős, hosszú hideghatás is a szervezetünket érő lehetséges stresszfaktorok közé tartozik.
A tartós hideg miatti lehűlés ráadásul csökkenti az adott terület vérellátását, ami az immunrendszer működését is negatívan befolyásolja. Ezzel függ össze az a közismert tény, hogy a melegítés viszont gyorsítja a gyógyulást - éppen a helyi vérbőség fokozása miatt -, ezért szokták ilyenkor előszeretettel alkalmazni az izzasztást, meleg borogatást, forró gőzölést, gőzfürdőt, mint gyógymódot.
Ezen kívül három további érv is az ellen szól, hogy a hideg önmagában hajlamosítana a megfázásra:
- A téli álmot alvó emlősök testhőmérséklete hónapokra több fokkal csökken, mégsem fáznak meg.
- Szívműtétek során akár 19 Celsius-fokra is lehűtik a gyermekek testhőmérsékletét, mégsem fáznak meg.
- Több mint 200 teljes-test hypothermián átesett (72 órán át 33-34 fokra hűtött) oxigénhiányos újszülött egyike sem fázott még meg. (Erre a hűtésre azért van szükség, mert alacsonyabb hőmérsékleten kisebb az esély az agykárosodásra).

Az igazi mumusok a hideg, a huzat és a víz helyett

A gyerekek túlöltöztetése, zárt térben tartása, a légkondicionáló, a ventilátor használata azonban pont ellenkezőleg hat, mint ahogy szeretnénk: éppen hogy növeli a meghűlésnek tartott betegség gyakoriságát. A lakásban vagy más zárt térben mindig nagyobb lesz a fertőzés kockázata, az ezzel szorosan együtt járó mozgáshiány pedig bizonyítottan csökkenti az immunrendszer működésének hatékonyságát.
Ha sokat mozog odakint egy gyerek, sem a hidegtől, sem az esőtől, sem a széltől nem kell óvni: ezek csupán edzettségét, tűrőképességét növelik. Az ember nem zárt térben élő "állat" volt az ősidőkben sem, így cseppet sem meglepő, hogy a megfázás tipikusan civilizációs, nagyvárosi betegség.
Szoptatott csecsemőknek és kisgyermekeknek az anyatej bizonyos fokú védelmet, rendszerint gyorsabb gyógyulást biztosít. Erről dr. Veres Gábor szakmai közönségnek szóló előadása itt található.
Kapcsolódó cikkeink megfázás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák