Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Van már útlevele?

Címkék:

babaútlevél

Szerző: Babaszoba.hu

2008. február 5. | Frissítve: 2016. május 25.

Forrás: Kismama magazin

Külföldi utazáshoz kisbabánknak útlevélre van szüksége, akkor is, ha európai uniós ország az úti cél.

Van már útlevele?

Bár az EU legtöbb országába útlevél nélkül is utazhatunk, még sem árt, ha nem csak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is van úti okmányuk.
Ha a gyermek kiskorú, akkor az útlevéligényének benyújtásakor a szülők (törvényes képviselők) együttes megjelenése, illetve személyazonosításra alkalmas okmányaik és lakcímkártyáik bemutatása szükséges. Az útlevél kiadásához közös hozzájáruló nyilatkozatukat egyidejűleg teszik meg.
Abban az esetben lehetséges, hogy csak az egyik szülő legyen jelen, ha a másik szülő közjegyző, gyámhatóság, konzuli tisztségviselő, útlevélhatóság vagy a jegyző előtt tett írásos, az úti okmány kiadásához hozzájáruló nyilatkozatot.
Elvált szülők esetében a törvényes képviselőnek - a szülői felügyeletet gyakorlónak - a gyermek elhelyezéséről szóló jogerős bírói ítélet eredeti példányát be kell mutatnia.
Nagyon fontos továbbá, hogy 0-18 éves korig a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, lakcímkártyáját is vigyük magunkkal.
Arcképfelvétel (fotó) elkészítéséhez személyes megjelenés szükséges az okmányirodában. A személyes megjelenés kötelezettsége alól 12 éves kor alatt mentesül a gyermek, mivel útlevelének a második biometrikus adatot, azaz az ujjlenyomatot, nem kell tartalmaznia. Ez esetben a fent leírtakon kívül útlevélkérő lapot kell kitölteni (postán beszerezhető nyomtatvány) és róla 1 db 35x45 mm-es, lehetőleg színes fényképet kell becsatolni.
A 12. életévét betöltött gyermek már köteles az ujjnyomatot az útlevélhatóság rendelkezésére bocsátania.
A normál kérelem ügyintézése 20 nap és 2500 Ft-ba kerül, 6 éves kor alatti gyermek 3 évre kap útlevelet. 6-18 év között szintén 2500 Ft-ba kerül az útlevél, de már 5 évre szól.
Az eljárási illetéket csekken a helyben működő postán, vagy az ügyintézés során az ügyintézőnél bankkártyával is meg lehet fizetni.
A soron kívüli eljárás (ügyintézési idő: 7 nap) esetén a meghatározott illetéken felül igazgatási szolgáltatási pótdíjat kell fizetni, melynek összege: 19.000.-Ft
A sürgősségi eljárás (ügyintézési idő: 3 nap) esetén a meghatározott illetéken felül igazgatási szolgáltatási pótdíjat kell fizetni, melynek összege: 29.000.-Ft
Az azonnali eljárásban az útlevélhatóság az útlevelet 24 órán belül kiállítja, a meghatározott illetéken felül igazgatási szolgáltatási pótdíjat kell fizetni, melynek összege: 39.000.-Ft.
Bármelyik okmányirodában beadhatjuk az útlevélkérelmet - például a lakóhelyünkhöz legközelebb esőben, ami rendszerint a helyi önkormányzati irodában található.
Az útlevél soron kívüli valamint sürgősségi eljárás esetében bármely okmányirodában benyújtható, az útlevél azonnali kiállítására irányuló kérelem azonban kizárólag csak a Központi Okmányirodában (1133 Budapest, Visegrádi u. 110-112.).
A sürgősségi valamint az azonnali eljárásban igényelt útlevelek kizárólag a Központi Okmányirodában (1133 Budapest, Visegrádi u. 110-112.) vehetők át.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák