Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Változik a REM-alvás szerepe 2 éves kor felett

Szerző: Babaszoba.hu

2020. szeptember 21. | Frissítve: 2021. október 9.

Forrás: babaszoba.hu

A REM-alvás építi, erősíti a kisbabák agyát, 2 éves kortól azonban változik a funkciója.

Változik a REM-alvás szerepe 2 éves kor felett (Fotó: Getty Images)
Közvetlenül 2,5 éves kor előtt az álomalvás, azaz gyors szemmozgás (rapid eye movement (REM)) alvás elsődleges funciója az agy infrastruktúrájának építése, a tapasztalatfüggő szinapszisok kialakítás vagy megerősítése. Ez az idegi átszerveződés akkor következik be, amikor a babák agya különösen erőteljes az agyi neuroplaszticitás (a neuroplaszticitás fogalma tulajdonképpen az agy egész életen át tartó, hosszú távú fejlődési képességét írja le).
Egy elemzés, amelyet több mint 60, emberek és más emlősök alvásvizsgálatának adatainak áttekintésével készítettek azt mutatja, hogy nagyjából 2,4 éves kor után erről az elsődleges funkcióról - az infrastruktúra-építésről és a szinapszis-erősítésről - átáll egy más célra. Ezután az agyi lomtalanítást, a felesleges információ eltakarítását, a javító funkciókat segíti - írja a Psychology Today.
A Kaliforniai Egyetem, Los Angeles (University of California, Los Angeles (UCLA)) által vezetett elemzést a Science Advances folyóiratban tették közzé, és a szerzők szerint - akik a biológia, az idegtudomány, a statisztika és a matematika területén jártas tudósokból tevődtek össze - ez az egyik legátfogóbb kvantitatív elemzés, amely célja feltárni azt a régi rejtélyt, hogy miért van szükségünk alvásra.
A REM-alvás ciklusokban zajlik az éjszaka folyamán, a 7-8 órás alvás során az egészséges felnőtteknek általában négy REM-fázisuk van. Az életkor előrehaladtával azonban általában egyre kevesebb időt töltenek REM-alvással az emberek. Míg az újszülöttek a napi 10,5-18 órás alvásuk során egyenletesen osztják el a REM- és nem REM-alvási fázisokat, 50-50%-ban, addig ez az arány 25%-os lesz, az 50 év feletti felnőttek alvásának pedig már körülbelül csak 15%-a REM-alvás. 
A kutatók a friss elemzésben kiemelik, hogy "az új elméletük, matematikai modelleik és adatelemzésük meggyőző bizonyítékot szolgáltat arra, hogy azért vannak ezek az alapvető különbségek, mert az alvást nagyjából 2-3 éves korig az idegi átszervezésre használjuk, majd a funkció elmozdul a tisztítási és javítási feladatok felé". Úgy határozták meg, hogy a konkrét fordulópont, amikor megváltozik a REM-alvás funkciója, nagyjából 2,4 éves kor körül következik be, amely egy kritikus fiziológiai vagy agyi fejlődési változást tükrözhet.
Gina Poe, a kutatás társszerzője, az UCLA integrációs biológia és fiziológia professzora azt tanácsolja, hogy REM-alvás közben ne ébresszük fel a babákat, hiszen fontos munka folyik ilyenkor az agyukban.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák