Baba

Válaszd a moshatót!

A statisztikák szerint az újrapelenkát használó babák körülbelül egy évvel hamarabb érik el a szobatisztaságot egyszerhasználatos pelenkát viselő társaiknál, ez a szülőknek 1800-2000 pelenkázással jelent kevesebbet!
2011. December 12.

A mai modern textilpelenkák már régen túlléptek a 30 évvel ezelőtti hajtogatott tetrapelenka és gumibugyi kombináción. Ezeket a korszerű pelenkákat nem kell áztatni, és nem kell vasalni. A mosás a mosógép feladata, hetente kétszer. A teregetést viszont valóban el kell végezni. Ugyanakkor nem kell soha boltba rohangálni azért, mert épp kifogyott az eldobható pelenka.

A textilpelenkák egyértelműen babarátabbak, bőrbarátabbak, mert, szemben az eldobható pelenkákkal, nem tartalmaznak semmilyen, az egészségre ártalmas vegyszert.

Nincs veszélyes hulladék!

A textilpelenkák használatával minden baba esetében egy tonna nehezen (évszázadok) alatt lebomló veszélyes hulladéktól kíméljük meg a bolygónkat! A valaha használt közel összes eldobható pelenka még odakint van a szeméttárolókban, csupán egy részét égetik el. Ráadásul a pelenkák tartalma szennyezi a talajvizeket, a bennük található vírusok és kórokozók néhány hétig életképesek (vizsgálatok élő poliovírusokat is kimutattak – a gyermekbénulás kórokozója, frissen oltott gyermekek székletében található meg), a velük kapcsolatba kerülő rágcsálók, madarak, kóbor állatok mind vírushordozókká válhatnak.

Olcsóbb!

A textilpelenkák használata ugyanakkor nagy anyagi könnyebbséget jelent a szülőknek is, és ez a mai gazdasági helyzetben csöppet sem lebecsülendő. A pelenkákkal kapcsolatos éves költség (a mosással járó víz-, villany-, csatornadíj és mosószer) nem haladja meg a 15 ezer forintot! Részletekben megvásárolva a készletet, a beszerzési költségnek sem kell akkora érvágásnak lennie. Egy gyermek esetén több mint százezer forintot, több gyermek esetén pedig ennél jóval többet tudunk megtakarítani, mivel új pelenkákat már egyáltalán nem szükséges vásárolni. Egy kezdőkészlet tizennyolc-húsz darabból áll, amit 40-100 ezer forint közötti összegért lehet beszerezni. Nézz körül alaposan, mert vannak olcsóbbak és drágábbak, de persze nem csak az ár számít, olvass bele a tapasztaltak véleményébe is.

Hasonlít az eldobhatóhoz

A modern textilpelenkák kialakításukban nagyon hasonlítanak az eldobhatókra, csak itt a nedvszívást nátrium-poliakrilát helyett olyan természetes, antibakteriális anyagok végzik, mint például a bambusz és a kender, a nedvességzárást pedig nem polietilén fólia, hanem lélegző, szellőző PUL bevonat. A nagydolog pedig, ami a legtöbb szülőt elrettenti a mosható pelusok használatától, nem is akkora ügy kakifogó papírbetét használatával. Ezt a betétet a tartalmával együtt csak le kell húzni a vécén, nincs semmi szükség arra, hogy az ember ’kapcsolatba kerüljön’ a terméssel.

Nem az egyszerű a legjobb!

Nem vitatom, hogy az eldobható pelenkák használata nagyon könnyű, de a könnyű nem mindig a legjobb. Miért mosogatunk, amikor műanyag tányérokat és evőeszközöket használva rengeteg időt spórolnánk meg? (És ezt napi szinten, nem hetente 2 alkalommal, mint a pelenkák mosásánál.)Miért szánunk rá órákat, hogy tápláló és ízletes ebédet varázsoljuk a családunk asztalára, mikor annyival könnyebb lenne beugrani a McDonaldsba egy menüért? Mert mindannyian tudjuk, hogy a könnyebb megoldás nem a jobb megoldás! Ha az élet annyi területén inkább választjuk a jobb megoldást a könnyebbel szemben, miért ne tennénk ezt, ha a kisbabánkról van szó? Számtalan szülő használ már Magyarországon is újrapelenkát, és a legtöbben használtak eldobhatót is. Mégis, ha választaniuk kell, egyértelműen a mosható pelusok mellett teszik le a voksukat, mert tudják, hogy ami nehéznek tűnik, az nem is olyan nehéz, és amit nyerhetünk vele, az bőven megéri ezt a fáradságot!

Itt találsz bővebb infót a mosható pelusok használatáról! Pelenkateszttel (hiszen a moshatóak sem egyformák), beszerzési tippekkel, ötletekkel.