Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Vajon ugyanolyan fontos az, hogy mikor eszünk, mint az, hogy mit eszünk?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. június 29. | Frissítve: 2016. július 4.

Forrás: Medipress

Viszonylag kevés kutatás létezik abban a témában, hogy milyen hatással van étkezésünk rendje az egészségünkre, ezek azonban mind abba az irányba mutatnak, hogy a rendszertelen étkezés hozzájárulhat a metabolikus szindróma kialakulásához.

Vajon ugyanolyan fontos az, hogy mikor eszünk, mint az, hogy mit eszünk?

A szakemberek szerint már csak azért is kiterjedt kutatásokra volna szükség ezen a fronton, mert sokan egyáltalán nem szervezetük belső órája szerint élnek, hanem a társadalmi elvárások miatt egyfajta jetlagban vannak folyamatosan. Az elmúlt időszakban az ember életmódja drasztikusan megváltozott: több étkezés marad ki, mint valaha, sokan útközben étkeznek, gyakran egyszerűen csak bekapnak valamit, amit találnak, a változatos, egészséges táplálkozás sokak fókuszából teljesen kimarad.
A rendszertelen étkezés hatással lehet szervezetünk belső órájára, vagyis a cirkadián ritmusra, ami rendszerint egy 24 órás időtartam köré épül. Rengeteg táplálkozás szempontjából fontos tényező a cirkadián ritmushoz illeszkedik: az, hogy mikor éhezünk meg, mikor kerül sor a zsír, a koleszterin és a glükóz emésztésére, míg közben szervezetünkre az éjszaka és a nappal - a sötétség és a világosság - váltakozása is hatással van.
Bizonyítást nyert, hogy az élelmiszer bevitele hatással van belső óránkra, különösen a májra és a bélre, és az étkezés időzítésének megváltoztatása hatással van a cirkadián ritmus alakulására is. Ez az oka annak, hogy a több műszakban dolgozó emberek körében gyakoribban a szív- és érrendszeri betegségek és anyagcserezavarok, és az időzónák közötti utazáskor a legtöbben találkoznak a hasmenéssel vagy a szorulással, és eltart egy ideig, amíg alkalmazkodik szervezetük az új körülményekhez.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák