Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Unatkozik a gyerek? Íme néhány tipp!

Szerző: Balányi Klári, szakértő: Máramarosi Rita edző

2011. február 17. | Frissítve: 2017. április 11.

Forrás: Kismama magazin

Minden gyerekkel megesik, hogy csak szétszórja a játékait, beleköt a testvérébe, vagy céltalanul firkálgat a falra, pedig tudja, hogy tilos. Mit tehetsz, ha ennyire nem tud mit kezdeni magával?

Gondold végig, mi lehet a probléma! Lehet, hogy érdemes változtatnotok valamin. Felsoroljuk a leggyakoribb tényezőket, amelyek zavarhatják a gyerekeket abban, hogy jól elfoglalják magukat.

Idő

Nem tud elmerülni a játékban, ha mindjárt abba kell hagyni valami miatt. A zsúfolt napirend helyett többet nyer két-három órás egybefüggő otthoni játékkal és ugyanennyi levegőzéssel.

Tér

Nemcsak a gyerekszoba, hanem a tágasabb nappali, a barátságos konyha, az izgalmasan kicsi fürdőszoba vagy a zegzugos előszoba is megmozgatja a gyerek fantáziáját. Hagyd, hogy birtokba vegye a lakást. Alakíts ki neki azokban a helyiségekben is játszóhelyet, ahol a legtöbb időt töltitek el napközben.

Játék

A kevesebb több! A túl sok játék inkább zavar. Nyugodtan pakold el, amit sosem vesz kézbe, egyszer majd előkaphatod mint újdonságot! A jó játék nem annyira "tökéletes", inkább tág teret hagy a fantáziának. A szoba közepén álló kartondoboz például lehet vár, hajó, versenyautó vagy barlang.

Mi már el sem tudjuk képzelni, mi mindenre jó egy kartondoboz

Élmény

A gyerekek a felnőttek világát utánozzák játékaikban. Engedd, hogy elkísérjen teregetni, vásárolni, segíthet a főzésben, a zöldségesnél a válogatásban. Mehettek kicsiknek való bábelőadásra, állatkertbe is. Játék közben újraélheti ezeket az élményeket.

Társ

Megfigyelheted, hogy időnként visszavonul, és saját képzeletvilágába merülve játszik, máskor a közeledben akar lenni. Mindkettőre szüksége van, de semmiképp sem kell egész nap szórakoztatnod. Egy újabb fejlődési lépcső előtt gyakran látványosan unatkozik, adj időt neki, hogy rátaláljon arra, amiben kedvét leli. Egy kis nyűglődés hozzátartozik az önálló tevékenységhez, nem kell rögtön a segítségére sietni.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések