Baba

Újszülöttkori sárgaság

Minden kisbaba besárgul? Mikor van szükség terápiára? A szakértő válaszol a kérdésekre.
2012. Szeptember 20.

Számítanom kell arra, hogy besárgul a kisbabám?

Majdnem minden újszülött besárgul az első napokban, de az időre érkezettek egy részénél ez olyan kis fokú, hogy alig vagy egyáltalán nem lehet észrevenni. A babák több mint fele, a koraszülöttek körülbelül nyolcvan százaléka sárgul be jelentősebben. Ennek valószínűsége a harmadik-ötödik napon a legnagyobb. Természetes folyamat zajlik le ilyenkor: minden újszülött szervezetében újakra cserélődnek a magzati életből hozott vörösvértestek, amelyek már nem az anyai vérből, hanem a levegőből veszik fel az oxigént.

A magzati vörösvértestek lebomlanak, ennek terméke a bilirubin. A bilirubint a máj egyik enzimje vízben oldódó anyaggá bontja, és ez a vizelettel távozik a szervezetből. Ha az első napokban még nem dolgozik megfelelő hatásfokkal a máj, vagy nem elég intenzív az ürülés – ez nem ritka -, a festékanyag felhalmozódik a bőrben, és sárgára festi, ugyanígy a szemfehérjét is. Vérvizsgálattal állapítják meg a bilirubin koncentrációját, közepes vagy annál nagyobb értéknél megkezdik a kékfényterápiát. A sárgaság kezelése ezekben az esetekben azért fontos, mert a bilirubin mérgező hatással van a központi idegrendszerre, bizonyos koncentráció felett akár tartós idegrendszeri károsodást is okozhat.

Majdnem minden újszülött besárgul az első napokban, mert újakra cserélődnek a magzati életből hozott vörösvértestek

Az UV-fény (kékfény) hatására a bőrben lévő bilirubin átalakul vízben oldódóvá, és így a máj munkája nélkül is kiürül a szervezetből. Az ürülést a fokozott folyadékbevitel – több szoptatás, infúzió – is serkenti.

A kékfény-terápia során a baba meztelenül fekszik az inkubátorban hasán-hátán felváltva, szemét letakarják, hogy megelőzzék a retina károsodását. A kezelés folyamatos, csak rövidebb időszakokra szakítják meg, például szoptatás, fürdetés, tisztába tétel kedvéért, de természetesen az édesanyának lehetősége van a kisbabáját ölbe venni, ringatni is. A kékfény-terápia egészen addig szükséges, amíg a bilirubin értéke a vérben a szokásosra csökken. Ez többnyire egy-három napot vesz igénybe. A fiziológiás sárgaság érett újszülöttnél egy hét, koraszülötteknél tíz nap, két hét alatt szűnik meg. Az ennél hosszabb ideig tartó sárgaság kórosnak tekintendő.

A sárgaságnak nagyobb a valószínűsége korán érkezett babáknál, Rh-faktor- vagy vércsoport-összeférhetetlenség esetén (Rh-negatív anya második Rh-pozitív újszülöttjénél, vagy nullás vércsoportú anya A vagy B vércsoportú gyerekénél), illetve néhány ritkán előforduló betegség esetén. Ilyenkor a kékfény-terápia mellett egyes esetekben vércsere is szükségessé válhat – tájékoztat dr. Cserbák Anna neonatológus, gyermek-aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos.

Kapcsolódó cikkeink: