Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Újra nőgyógyásznál - Mi történik a hathetes kontrollon?

Szerző: Babaszoba.hu

2007. november 11. | Frissítve: 2016. április 26.

Forrás: Kismama magazin

A szülés után hat héttel ismét ajánlatos felkeresni a szülész-nőgyógyász szakorvost, még abban az esetben is, ha semmi panaszunk nincs.

A kontrollvizsgálaton az orvos ellenőrzi, hogy a méh visszanyerte-e eredeti méretét. Erre az időpontra a gyermekágyi folyásnak is abba kell maradnia, a gátsebnek és a hüvely belső sérüléseinek pedig meg kell gyógyulniuk. Ezután már egyre kevesebb fájdalmat okoz a szexuális élet - ha egyáltalán volt vele probléma -, de akár háromnegyed évig is eltarthat, mire a helyi érzékenység, hüvelyszárazság elmúlik.
A hathetes kontrollon a nőgyógyász belső vizsgálatot is végez: megtekinti a méhszájat, látható-e rajta sérülés. Igaz, a szülés után közvetlenül is ellenőrzik ugyanezt, s ha repedést talál az orvos, el is látja. Nem biztos azonban, hogy minden jól látszik, hiszen a szövetek felpuhultak, lazák.

Csak hetekkel később derül ki, hogy valóban jó munkát végzett-e. A repedések műtéttel hozhatók helyre, erre azonban jóval később is sor kerülhet. Ha a pár ismét gyereket szeretne, a nagyobb sérüléseket mindenképpen az újabb várandósság előtt kell rendbe hozni.

Belső vizsgálatra is számíts


Az orvosnak a szoptatásra is ki kellene térnie, hogy az esetleges gondokra fény derüljön. Ha szükséges, szoptatási tanácsadóhoz irányítja az anyát. Ilyenkor beszélik meg a fogamzásgátlást is. Szoptató nőknek elsősorban mechanikus módszereket ajánlanak, például hüvelybe helyezhető kúpot, golyócskát vagy gumióvszert. A spirált, azaz méhen belüli eszközt szülés után hat héttel már fel lehet tenni, de előtte ajánlatos hüvelyváladék-vizsgálatot végezni.

Előfordulhat, hogy időközben a terhesség alatti gomba- vagy baktériumfertőzés újból fellángolt, s a hüvelyen át a méhbe vezetett eszköz feljebb viheti ezeket a kórokozókat. Ha a kismamának terhességi cukorbetegsége volt, a hatodik héten kell sort keríteni egy terheléses vércukorvizsgálatra, hogy lássuk, helyreálltak-e a szabályos értékek.

Szaktanácsadó: dr. Boros Judit szülész-nőgyógyász

Ezek is érdekelhetnek:
 • Találkozó hat hét múlva
 • Gyermekágyi folyás - Tippek, hogy könnyebben vészeld át
 • Rossz szoptatási technika is okozhat gombás betegséget
 • Visszatér a menstruáció

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák