Baba

Újra félnünk kell a skarláttól

A brit családorvosok arra hívták fel a figyelmet, hogy oda kell figyelni a skarlátra, mert a viktoriánus korban rettegettnek számító betegség ismét egyre riasztóbb méreteket ölt.
2016. Március 29.

Nagy-Britannia egész területén számos általános iskolát érint a betegség, és 50 éve nem volt ilyen magas a skarláttal fertőződött gyermekek száma. A rendkívül fertőző betegség előfordulása meredeken emelkedik az utóbbi években. A Public Health England egészségügyi hivatal adatai szerint tavaly szeptember óta 6157 új eset fordult elő. 2015-ben összesen 17 586 esetet regisztráltak Angliában, ami 1967. óta a legmagasabb szám. 2005-ben ehhez képest még csak 1678 eset fordult elő.

Az egészségügyi tisztviselők nem tudják biztosan, mi az oka a skarlát hirtelen visszatérésének, és a jelenségért „hosszú távú természetes ciklusokat” tesznek felelőssé. Amerikai kutatók azonban, ahol szintén növekvőben van a betegség előfordulása, a baktérium egy szuper ellenálló és agresszív törzsének tulajdonítják a járványt.

A többnyire 2 és 8 év közötti gyermekeket fertőző betegség általában márciusban és áprilisban tetőzik. Torokfájással, lázzal és bőrkiütéssel jár, és ha nem kezelik időben, akár tüdőgyulladáshoz is vezethet. Időben megkezdett kezelés esetén azonban lefolyása nem több, mint néhány kellemetlen tünet, pedig a viktoriánus időkben a betegség gyakran egyenlő volt a halállal.

Dr. Theresa Lamagni, a Public Health England streptococcusos fertőzésekért felelős osztályának vezetője így nyilatkozott a problémáról:

„A szülők kulcsszerepet játszhatnak annak felismerésében, hogy szükséges-e gyermeküket elvinni az orvoshoz. A figyelmeztető korai jelek közé tartozik a torokfájás, a fejfájás, a láz és a jellegzetes rózsaszínes/vöröses dörzspapír-szerű bőrkiütés, amely jellemzően egy-két napon belül jelentkezik a mellkason és a hason, később azonban más testrészekre is átterjed. Azok, akik azt gyanítják, hogy saját maguk vagy gyermekük skarlátos, minél hamarabb forduljanak orvoshoz, mert gyors antibiotikum kezelés szükséges. A javasolt antibiotikum terápia elvégzése esetén a tünetek általában egy hét múlva elmúlnak, és a betegek többsége szövődmények nélkül felgyógyul.”

Kapcsolódó cikkeink:

  • Vörös bársony kiütés
  • Pici és piros, mi az? Babák és kiütések
  • Forrás: Medipress