Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Újra félnünk kell a skarláttól

Szerző: Babaszoba.hu

2016. március 29. | Frissítve: 2016. április 1.

Forrás: Medipress

A brit családorvosok arra hívták fel a figyelmet, hogy oda kell figyelni a skarlátra, mert a viktoriánus korban rettegettnek számító betegség ismét egyre riasztóbb méreteket ölt.

Újra félnünk kell a skarláttól

Nagy-Britannia egész területén számos általános iskolát érint a betegség, és 50 éve nem volt ilyen magas a skarláttal fertőződött gyermekek száma. A rendkívül fertőző betegség előfordulása meredeken emelkedik az utóbbi években. A Public Health England egészségügyi hivatal adatai szerint tavaly szeptember óta 6157 új eset fordult elő. 2015-ben összesen 17 586 esetet regisztráltak Angliában, ami 1967. óta a legmagasabb szám. 2005-ben ehhez képest még csak 1678 eset fordult elő.
Az egészségügyi tisztviselők nem tudják biztosan, mi az oka a skarlát hirtelen visszatérésének, és a jelenségért "hosszú távú természetes ciklusokat" tesznek felelőssé. Amerikai kutatók azonban, ahol szintén növekvőben van a betegség előfordulása, a baktérium egy szuper ellenálló és agresszív törzsének tulajdonítják a járványt.

A többnyire 2 és 8 év közötti gyermekeket fertőző betegség általában márciusban és áprilisban tetőzik. Torokfájással, lázzal és bőrkiütéssel jár, és ha nem kezelik időben, akár tüdőgyulladáshoz is vezethet. Időben megkezdett kezelés esetén azonban lefolyása nem több, mint néhány kellemetlen tünet, pedig a viktoriánus időkben a betegség gyakran egyenlő volt a halállal.

Dr. Theresa Lamagni, a Public Health England streptococcusos fertőzésekért felelős osztályának vezetője így nyilatkozott a problémáról:

"A szülők kulcsszerepet játszhatnak annak felismerésében, hogy szükséges-e gyermeküket elvinni az orvoshoz. A figyelmeztető korai jelek közé tartozik a torokfájás, a fejfájás, a láz és a jellegzetes rózsaszínes/vöröses dörzspapír-szerű bőrkiütés, amely jellemzően egy-két napon belül jelentkezik a mellkason és a hason, később azonban más testrészekre is átterjed. Azok, akik azt gyanítják, hogy saját maguk vagy gyermekük skarlátos, minél hamarabb forduljanak orvoshoz, mert gyors antibiotikum kezelés szükséges. A javasolt antibiotikum terápia elvégzése esetén a tünetek általában egy hét múlva elmúlnak, és a betegek többsége szövődmények nélkül felgyógyul."

Kapcsolódó cikkeink:
 • Vörös bársony kiütés
 • Pici és piros, mi az? Babák és kiütések

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  4 hasznos tipp: így védd a kisbabád bőrét! (X)

  Testünk védelméhez fontos, hogy megőrizzük bőrünk épségét, ami odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Itt a 4 legfontosabb dolog a csecsemők bőrének védelme kapcsán!

  Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

  Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák