Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Újra elérhető itthon a meningococcus B elleni védőoltás

Szerző: Babaszoba.hu

2018. július 24.

Forrás: Pr-ego Kommunikációs Ügynökség

A meningococcus B okozta agyhártyagyulladás elleni vakcina ellátása az év végig zavartalan lesz.

Újra elérhető itthon a meningococcus B elleni védőoltás
Ismét elérhető a hazai gyógyszertárakban a meningococcus B okozta agyhártyagyulladás elleni vakcina - közölte a vakcinát gyártó és forgalmazó GlaxoSmithKline Kft. A rendkívül gyors lefolyású, a tünetek megjelenésétől számított 24-48 órán belül akár halált okozó betegség elleni védőoltásból - a GSK tájékoztatása szerint - az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére.
A Bexsero az egyetlen, magyar törzskönyvvel rendelkező vakcina, amely már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható. Az epidemiológiai adatok szerint az elmúlt években Magyarországon domináltak a meningococcus B okozta agyhártyagyulladásos megbetegedések és halálesetek.

Magyarországon a meningococcus okozta agyhártyagyulladás halálozási aránya 16% feletti, a túlélők 10-20%-a súlyos maradványtünetekkel gyógyul. A betegség elsősorban a csecsemőket, kisgyermekeket, illetve a serdülőket-fiatal felnőtteket érinti. Európában a meningococcus B és C szerocsoportja okozza a megbetegedések többségét, itthon évtizedek óta a B típus dominál. A Bexsero-védőoltás már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

A megnövekedett kereslet miatt kialakult, átmeneti készlethiányt követően 2018. június végétől ismét elérhető a hazai gyógyszertárakban a meningococcus B által okozott agyhártyagyulladás elleni védőoltás a magyarországi GlaxoSmithKline Kft. (GSK) forgalmazásában.
Iglódi-Csató Judit a GSK kommunikációs igazgatója elmondta: "Információink szerint az év hátralévő részében zavartalan lesz az ellátás a vakcinából, a jelentős már beérkezett készlet mellett újabb szállítmányok is érkeznek majd hazánkba. Várakozásaink szerint ezek kielégítik majd a megnövekedett hazai keresletet."
A GSK a Bexsero védőoltást továbbra is a korábbi nagykereskedelmi áron értékesíti, és az ajánlott 26.800 Ft-os bruttó fogyasztói áron sem változtat, ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a vakcina szabadáras termék, ezért az ára patikánként eltérő lehet.
Jelenleg a Bexsero az egyetlen, magyar törzskönyvvel rendelkező vakcina, amely már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható a B csoportú meningococcus által okozott betegség megelőzésére.
A Bexserót 2013-ban engedélyezték az Európai Unióban, és ma már világszerte több mint 35 országban forgalmazzák. A vakcina - amelynek kifejlesztése évtizedeket vett igénybe - egy korszakalkotó gyógyszeripari innovációnak, a reverz vakcinológiának köszönhető.
"A vakcinák iránti globális kereslet világszerte folyamatosan és látványosan növekszik. Erre a növekedésre a vakcinagyártás komplexitásából adódóban időbe telik reagálni - emelte ki Iglódi-Csató Judit. Az elmúlt időszakban a GSK is azon dolgozott, hogy a Bexsero a lehető leghamarabb újra elérhetővé váljon a magyar piacon is."
Hozzátette: a Bexseróhoz hasonló, komplex vakcinák előállítása hosszú ideig tart, akár több évet is igénybe vehet, amely nagy részét a klinikai minőségellenőrzési tesztek teszik ki.

Miért fontos a meningococcus elleni védelem?

A meningococcus baktérium által okozott agyhártyagyulladás rendkívül gyors lefolyású fertőző betegség, a tünetek kezdetétől számítva 24-48 órán belül halált is okozhat. A halálozási arány még megfelelő kezelés mellett is 10%-os lehet. Ráadásul a fertőzés első jelei és tünetei más gyakori, nem súlyos megbetegedésre is utalhatnak, ezért a betegség a korai szakaszában nehezen diagnosztizálható.
A túlélők 10-20%-a maradandó, súlyos testi, idegrendszeri károsodást szenved (ujjak vagy végtag(ok) elvesztése, halláskárosodás vagy görcsrohammal járó betegségek, mentális retardáció).
A meningococcus betegség veszélye minden korcsoportnál fennáll, de kialakulásának kockázata csecsemőkorban (főként 6 hónapos kor előtt) a legnagyobb.
A betegség ellen védekezés az életkoruk alapján a legfőbb rizikócsoportba tartozó csecsemőknél 2-3 hónapos kortól, az 5 év alatti gyermekek, zárt közösségekben élő gyermekek és fiatal felnőttek esetében, ill. bizonyos kórállapotok megléte esetén javasolt.
Forrás: Tájékoztató a meningitis epidemica járványügyi helyzetéről a 2016/2017. epidemiológiai évben
A csecsemők és kisgyermekek oltására - az életkori alkalmazhatóságot figyelembe véve - a meningococcus B elleni védekezés vonatkozásában jelenleg egyedül a Bexsero alkalmazható.

Európában a legtöbb meningococcus megbetegedést a baktérium öt legismertebb - védőoltással megelőzhető - változatából a B és a C típus okozza. Magyarországon az elmúlt évtizedben évente átlagosan 43 meningococcus okozta esetet jelentettek, és az epidemiológiai évek túlnyomó többségében a B szerocsoport előfordulása volt a domináns.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák