Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Újra elérhető a patikákban a bárányhimlő elleni vakcina

Szerző: Babaszoba.hu

2018. október 3.

Forrás: Publicrelations

Rövid készlethiány után ismét elérhető a gyógyszertárakban a bárányhimlő elleni vakcina - közölte a védőoltást gyártó és forgalmazó GlaxoSmithKline Kft.

A GSK tájékoztatása szerint a Varilrix oltóanyagból az idei bárányhimlő szezonra elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a hazai igények kielégítésére. A bárányhimlő elleni védőoltás jövőre hazánkban is a kötelező védőoltások közé kerül, ám a betegség elleni védelmet azoknak a kisgyermekeknek is érdemes biztosítani, akik életkoruknál fogva várhatóan kimaradnak az állami oltóprogramból - azaz 2019. január 1-jéig betöltik a 18 hónapos életkort.
Újra elérhető a patikákban a bárányhimlő elleni vakcina


A megnövekedett kereslet miatt kialakult, átmeneti készlethiányt követően szeptembertől ismét elérhető a gyógyszertárakban a bárányhimlő elleni Varilrix védőoltás a magyarországi GlaxoSmithKline Kft. (GSK) forgalmazásában. A bárányhimlő elleni oltás a kormány korábbi bejelentése szerint jövőre hazánkban is az életkorhoz kötött kötelező védőoltások közé kerül, ám azok a kisgyerekek, akik eddig az időpontig betöltik a 18 hónapos kort, várhatóan kimaradnak az államilag finanszírozott védőoltási programból.
Koncz Ágnes, a GSK orvosigazgatója is hangsúlyozza a prevenció fontosságát: "A védőoltással magas hatékonysággal megelőzhető ez a kellemetlen fertőzés, amely egyes esetekben veszélyessé is válhat. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlását követve világszerte egyre több országban vezetik be a vakcinát az állami védőoltási programokba. Magáért beszél, hogy az oltó országokban átlagosan 88%-kal csökkent a bárányhimlős megbetegedések száma, illetve a szövődményes és a kórházi ápolást igénylő esetek száma is látványosan visszaesett."
A szeptember sok család számára a bölcsődei, óvodai évkezdést is jelenti: a közösségekben azonban több fertőző betegség is gyorsan terjed. A késő őszi-téli időszakban az egyik leggyakoribb ilyen betegség a varicella zoster vírus okozta bárányhimlő. A beteg már a kiütések megjelenése előtti 1-2 napban fertőz és hozzájárul a tömeges megbetegedések kialakulásához.
Ráadásul a varicella rendkívül virulens : cseppfertőzéssel terjed, de a fertőzés átviteléhez elég 15-20 percet közös helyiségben - például egy óvodai csoportban - eltölteni a beteggel. A védőoltással nem védett gyermekek ilyenkor nagy valószínűséggel elkapják a fertőzést.
A kétadagos Varilrix oltás első adagja már 9 hónapos életkortól adható, a második adagot legalább 6 héttel az első adag beadása után célszerű beadni. Kevésbé közismert, hogy ha a bölcsődei, óvodai csoportban valaki bárányhimlős lett, a fertőzést követő 72 órában még be lehet oltani a potenciálisan már fertőzött társait is a betegség ellen, ezzel megelőzve a súlyos, szövődményes esetek kialakulását.
A GSK a Varilrix védőoltást továbbra is változatlan áron értékesíti, ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a vakcina szabadáras termék, ezért az ára patikánként eltérő lehet.
A bárányhimlő korunk egyik leggyakoribb fertőző betegsége: Magyarországon évente 35-40 ezer bárányhimlős esetet jelentenek , de a tényleges fertőzöttek száma valójában megközelíti a százezer főt. Az alapbetegséggel nem rendelkező, tehát egyébként egészséges gyermekek mintegy 2,5%-ában alakul ki szövődmény, leggyakrabban bakteriális felülfertőződés és neurológiai komplikáció.
Hangsúlyozni kell, hogy a varicella vírus nem csak a gyermekeket fertőzheti meg. Akik gyermekkorban nem estek át a betegségen, felnőttkorban még ugyanolyan fogékonyak lehetnek rá. A felnőttkori bárányhimlő rendszerint súlyosabb lefolyású és ezért a szövődmények előfordulásának kockázata is nagyobb. A leggyakoribb komplikációk közé a bakteriális felülfertőződés, tüdőgyulladás és az idegrendszeri problémák tartoznak.
A bárányhimlő anyára és babára egyaránt veszélyes lehet akár vetéléshez is vezethet . A bárányhimlő a terhesség első három hónapjában a magzatra lehet veszélyes: komplex, az idegrendszert, a látást, a hallást, a szívet, a végtagokat érintő gyógyíthatatlan rendellenességek is kialakulhatnak a magzatnál, míg a 2-3. trimeszterben a várandós anyában jöhet létre súlyos fertőzés.
A gyermekvállalást tervező nőknek, amennyiben még nem estek át a betegségen, mindenképpen érdemes megfontolni a védőoltást még időben, ugyanis a terhes nők már nem olthatók, sőt az oltás után legalább egy hónapot várni kell a teherbe eséssel.
Kapcsolódó cikkeink bárányhimlő témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák