Baba

Újra Születés Hete

Idén már tízedik alkalommal kerül megrendezésre a Születés Hete országos szakmai, kulturális és tájékoztató rendezvénysorozat. A szervezők május 5-13 között, közel hatvan helyszínen, Erdélyben és a Vajdaságban is várják az érdeklődő párokat, kismamákat.
2012. Május 08.

Újra Születés Hete

A helyszínekre látogatók ebben az évben is számos program közül választhatnak. Az évről évre nagy érdeklődésre számot tartó szülésfelkészítések, szoptatási tanácsadások, és hordozó alkalmatosságok bemutatói mellett a szervezők filmvetítésekkel, kerekasztal beszélgetésekkel, kiállításokkal, koncertekkel, bemutatókkal, illetve szabadtéri programokkal kedveskednek a látogatóknak. Bizonyos településeken születésfát, vagy rózsákat ültetnek az idén születetteknek, míg mások sétát, avagy kirándulást terveznek a Mamamérföld nemzetközi mozgalommal karöltve.

A rendezvény szakértői

A rendezvénysorozat célja, hogy a látogatók minél szélesebb körben jussanak hiteles információkhoz. Erről a szervezésben részt vevő, illetve a témákat összeállító védőnők, szülésznők, szoptatási tanácsadók, dúlák, művelődésszervezők, pedagógusok, hordozást oktató szakemberek, baba-mama klubok, női körök, alternatív gyógyászati központok, játszóházak, illetve közhasznú civil szervezetek gondoskodnak.

Témakörök

A programok színes és tartalmas szabadidős elfoglaltságot ígérnek a párkapcsolat, szexualitás, családtervezés, anyává-apává válás, várandósság, szülés-születés, szoptatás/táplálás, csecsemőgondozás, hordozás, női szerepek megélése, gyermekvállalás és karrier egyeztetése témakörökben. Minden babára vágyót, várandóst, anyukát és családjukat szeretettel várnak.

Mi ajánljuk

Olyan sok program szerveződött, hogy képtelenség talán még végigolvasni is. Kiválogattunk néhányat, de majd te is írd meg, hol érezted magad a legjobban!

A koraszülött-ellátás jó gyakorlatai – beszámoló egy németországi tanulmányút kapcsán

Nálunk a legtöbb koraszülött édesanyjától elzárva tölti legnehezebb napjait, a szülők pedig tehetetlenül várják, hogy végre a kezükbe foghassák a picit. Lehet ezt másképp? Hallgasd meg, mit tapasztalt Vraskóné Réfy Hanna gyógytornász, perinatális szaktanácsadó.

A mindentudó magzat

Vajon odabent csak sötét van, zaj, táplálék és meleg? Szó sem lehet róla. A baba érez és tanul. Megtudhatod Andrek Andreától mit bizonyítottak a kutatások.

A szülésről egy szót se! Avagy tapasztalatcsere arról, ami utána volt, van és lesz.

A szülővé, a nagyszülővé válás egészen váratlanul változtatja meg az élet egészét, és a szülésre oly nagyon felkészülőket is felkészületlenül éri. Nem is azonnal mutatkoznak a jelek: gyakran évek telnek el, amíg megfogalmazódik, hogy igen, akkor kezdődött, amikor megszületett, akit vagy akiket mindannyian annyira vártunk. Beszélgess Horvát Idával, a Vendég a háznál szerkesztőjével!

Éjszakai gondoskodás

Beszélgessünk arról, hogyan pihenheted ki magad a kisbabád, kisgyereked mellett akkor is, ha történetesen sokszor felébred éjszaka, és mindannyiszor szopni is szeretne! Hogyan tanulunk meg aludni? W. Ungváry Renáta válaszokat ad, és természetesen lehet kérdezni is.

Az élet első napjai

Az első napok nagyon különlegesek, a ma született baba teljesen más, mint a háromnapos. Dr. Ádám Borbálától megtudhatod, milyen csodák rejtőznek egy ilyen pici emberben.

Szoptatás minden élethelyzetben

Első gyerek, második, sokadik, tandem, iker – hogy mindenkinek egy életre szóló élmény legyen az anyatejes táplálás. Hiszen sokkal több ez, mint táplálék. Beszélgetés Sződy Judit szoptatási tanácsadóval.

Részletes információ:

www.szuleteshete.hu

Kérdéseidet itt teheted fel: [email protected]