Baba

Újfajta terápia segíthet a halálos földimogyoró-allergián

Jelenleg nincs olyan eljárás, mely allergiások számára teljes védelmet jelentene a mogyoró ellen, azonban a egy új terápia képes csökkenteni a halálozást - állítják német és amerikai tudósok.
2010. Július 23.

Más ételallergiákkal szemben, melyeket a gyerek “kinőhet”, a mogyoróallergia egy életen keresztül tart. Az Egyesült Államokban a földimogyoró és a hagyományos mogyoró a leggyakoribb olyan túlérzékenység, mely végzetes kimenethez vezethet.

Dr. Wayne Shreffler vezetésével a Berlini Egyetemi Kórház és a Mount Sinai Orvosi Központ (New York) kutatói a Journal of Allergy and Clinical Immunology hasábjain közölt tanulmányban arra keresték a választ, miként lehetne csökkenteni a véletlenül elfogyasztott földimogyoró fatális következményeit.

A vizsgálat során őrölt mogyoró igen kis mennyiségét helyezték a gyermekek szájába. A biztonság növelése érdekében a betegeket folyamatosan kórházban látták el a terápia első hetében. Az adag fokozatos emelésével átlagosan hét hónap alatt tolerancia fejlődött ki a mogyoró 500 milligrammjával szemben, vagyis a gyerekek fokozatosan hozzászoktak ahhoz a mennyiséghez, amit egy véletlen fogyasztás jelent.

Azonban a vizsgálatból ki kellett zárni a gyermekek mintegy egyharmadát, ugyanis allergiás reakciók jelentkeztek, illetve olyan fiatal résztvevő is akadt, aki nem tartotta be az előzetesen felállított szabályokat.

A végére 14 gyermek maradt, akik képesek voltak akár 1 grammot is tolerálni, azonban a kutatók szerint ez a félig telt pohár esete. Ráadásul a védőhatást csak két hetes időszakban nézték, hogy tart-e hosszabb ideig, az egyelőre megválaszolatlan kérdés.

Az eljárás elképzelhető, hogy majd tabletta formájában is bevezetésre kerül, azonban ehhez az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) hozzájárulása is szükséges.

Forrás: Medipress