Baba

Újabb pozitív hatása derült ki a jó apa-lánya kapcsolatnak

Egy kutatás szerint kevésbé magányosak az iskolában azok a lányok, akinek szoros a kapcsolata az apukájukkal.
2018. Szeptember 05.
Újabb pozitív hatása derült ki a jó apa-lánya kapcsolatnak

Azok a lányok, akiknek szoros kapcsolata van az édesapjukkal mire elérik az iskolás kort, jobban meg tudnak küzdeni a magányosság érzésével, mint azok, akiknél nem szoros a kötelék – ez derült ki egy kutatásból.

Az Ohio Állami Egyetem professzora, a kutatás vezetője szerint: “Az apák és a lányok közötti kapcsolat nagyon fontos. Megállapítottuk, hogy az apák és a lányok közötti kötődés megvédi a lányokat, és segít nekik abban, hogy könnyebben feldolgozzák a magány érzését.”

A szoros kötődés abban is segíti a lányokat, hogy egyfajta védőhálót érezzenek maguk körül. Ez a biztonságérzet abban is segíti őket, hogy könnyebben barátkozzanak.

A kutatásban 695 család vett részt, a gyerekek az iskola első öt évében jártak, amikor a magányról kérdezték őket. A Journal of Family Psychology-ban közölt eredmények azt mutatják, hogy minél szorosabb az apa-lánya kapcsolat, annál alacsonyabb a gyerek magányosság érzete.

Persze az idő előrehaladtával a gyerekek egyre több időt töltenek a barátaikkal és a szülőkhöz való kötődés lazul, megnő az igényük az autonómiára és több konfliktus lesz a szülő-gyerek kapcsolatban. De a kutatás eredményei azt mutatják, hogy az apa-lánya kapcsolat még ezekben az időkben sem veszít a kötődésből, ráadásul ezek a lányok jobban teljesítenek az iskolában.

Az anyákhoz közel álló lányok többé-kevésbé valószínű, hogy megtapasztalják a magányt, teszi hozzá a kutatás. A kutatás vezetője szerint azért más a helyzet az anya-lánya kapcsolattal, mert még mindig elsődlegesen az anyákra hárulnak a hétköznapi teendők, míg az apák nagyobb szabadságot élveznek a gyermeknevelésben és teljesen más stratégiákkal közelítenek a gyerekeikhez.

A fiúknál nem befolyásolja a magányosság érzetet az, hogy milyen a kapcsolata a szüleivel. Valószínűleg azért, mert az apák a lányaikat védik, a fiaiktól pedig azt várják el elsősorban, hogy kiálljanak magukért.

A kutatók arra ösztönzik az apákat, hogy sok időt töltsenek a lányaikkal. Feng professzor hozzátette: “Figyeljenek az érzéseire, különösen akkor, ha szomorúak vagy boldogtalanok és segítsenek nekik megbirkózni az érzéseikkel. A kutatásunk eredményei arra engednek következtetni, hogy ettől a későbbiekben a lányok könnyebben dolgozzák fel a magányt.”

(via)

Kapcsolódó cikkeink: