Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Újabb háromszülős baba született

Szerző: Babaszoba.hu

2019. április 15.

Forrás: MedicalOnline

Megszületett az első háromszülős baba Görögországban, a mesterséges megtermékenyítés (IVF) során az apai hímivarsejtek és az anyai petesejtek mellett egy donor petesejtjeit is használták.

A kisfiú kedden született meg 2,9 kilogrammos súllyal, édesanyjával együtt egészségesek. A háromszülős mesterséges megtermékenyítés (IVF) során az apai hímivarsejtek és az anyai petesejtek mellett egy donor petesejtjeit is használták. A módszert olyan esetekre fejlesztették ki, ahol az anya súlyos mitokondriális rendellenességet hordoz, amelyet a magzat örökölne - írja a medicalonline.hu.
Újabb háromszülős baba született
A mitokondrium majdnem minden emberi sejtben megtalálható, az energia előállításában és raktározásában játszik szerepet. Ez a szervecske a hibás a mitokondriális betegségeknél. Ha tehát egy donor mitokondriumával helyettesítik a beteg anyait, megelőzhető a magzat betegsége. Feltételezések szerint azonban a mitokondriumnak a fogamzás és a terhesség sikerességében is szerepe van, de ezt még nem bizonyították.
2016-ban született először háromszülős baba egy jordániai családban, majd 2017-ben Kijevben. A mostani görög anya 32 éves, korábban négy sikertelen IVF-en esett át.
Az athéni Élet Intézete és a spanyol Embryotools központ kutatóinak bejelentése szerint további 24 nő vesz részt a programban, és nyolc embriót már beültettek.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák