Baba

Új kutatás készült arról, mi tekinthető normális és túlzott sírásnak a babáknál

Lehet, hogy túl sokat sír a babám? Egy új kutatás eredménye megkérdőjelezi a korábbi eredményeket.
2022. Május 25.
Új kutatás készült arról, mi tekinthető normális és túlzott sírásnak a babáknál (Fotó: Getty Images)

Egy régi tanulmány szerint a csecsemőknél a sírás általában 6 hetes koruk körül éri el a csúcspontját, majd jelentősen csökken, és 3 hónap után egy alacsony szinten stabilizálódik. Erre úgy szoktak utalni, mint “sírásgörbe”, a szülők pedig azt várhatnák, hogy a kezdeti csúcs után a babáik radikálisan kevesebbet sírnak. Egy új dán tanulmány azonban megkérdőjelezi a “sírásgörbe” mintát, miután 17 különböző országból származó adatokat egyesítettek – írja a sciencedaily.com.

“Két matematikai modellt hoztunk létre, amelyek észszerűen reprezentálják a rendelkezésre álló adatokat. Ezek közül egyik sem mutatja azt, hogy a sírás időtartama 5 hét után annyira markánsan csökkenne, ami egyébként a szülőknek bemutatott grafikonon látszik. A rendelkezésreálló adatok azt mutatják, hogy a sírás még 6 hónap után is jelentős része sok csecsemő repertoárjának” – idézi a portál Christine Parsonst, az Aarhusi Egyetem Klinikai Orvostudományi Tanszékének docensét.

Az új tanulmányhoz a kutatók 57 kutatási cikkből gyűjtöttek adatokat, a világ minden tájáról, amelyekben a szülők naponta vezették, mennyit sírnak a babáik. Míg a “sírásgörbe” egy 1962-es amerikai tanulmányon alapult, amely csak a kisbabák első 12 hetére fókuszált.

A sírás az egyik első kommunikációs forma, amellyel a csecsemők magukra tudják vonni a szülők figyelmét. A babák kognitív és érzelmi fejlődését pedig serkenti, ha a szülők megfelelően reagálnak a jelzéseikre.

Ha attól tartanak, hogy a gyermekük túl sokat sír, az újdonsült szülők gyakran kérik az egészségügyi szakemberek segítségét. Parsons szerint ezért is fontos, hogy a szülők és az egészségügyi szakemberek is helyesen és pontosan értsék a babák normál sírási mintáit. Ahogy elmondta, fontos, hogy naprakész adataik legyenek az egészségügyi szakembereknek arról, hogy mi a normális sírás a babáknál, hogy a lehető legjobban támogathassák a szülőket.

A túlzott sírásra vagy kólikára széles körben használják definícióként azt, hogy a baba több mint 3 órát sír naponta, több mint 3 napon egy héten belül. A születés utáni első 6 hétben a becslések szerint a csecsemők 17-25%-át érinti a kólika.

Az Aarhusi Egyetem kutatói két új modellt készítettek a csecsemők sírási mintájához. Az egyik 4 hét után mutatja a csecsemősírás csúcspontját. A másik pedig azt mutatja, hogy a csecsemők sokat és stabilan sírnak az első hetekben, majd ezután a szint csökken. Viszont az egyik modell sem jelez meredek csökkenést, ahogyan az egyébként az “eredeti sírási minta” alapján tűnhet.