Baba

Az anyatej ezt is tudja

Az anyatej jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni, és most meg is tesszük, hiszen egy újabb csodálatos hatására derült fény.
2017. November 17.

Az anyatej ezt is tudja

Az anyatej anyatejcukrokat, vagy röviden HMO-kat (human milk oligosaccharide), azaz komplex szénhidrátokat tartalmaz, melyet a baba emésztőrendszere nem képes közvetlenül felhasználni pedig az anya szervezete rengeteg energiát fektet az előállításukba. Ennek ellenére nem véletlenül tartalmazza ezeket az anyatej.

A baktériumoknak kell, “nem” a babának

Habár a tejcukrokat a baba szervezete nem tudja közvetlenül hasznosítani, az egészséges baktériumok, melyek a kicsi emésztőrendszerében éldegélnek, viszont igen. Ezeket a baktériumokat B. infantis-nak hívják, és ők pont ezekkel a komplex szénhidrátokkal táplálkoznak.

A kutatók rájöttek, hogy az anya szervezete azért feccöl ennyi energiát a HMO-k termelésébe, hogy a csecsemők bélrendszerében található B. infantis-t táplálják, mellyel a gyermeket jó baktériumflórával és az ebből származó számtalan egészségügyi előnnyel ajándékozzák meg az előtte álló életre.

A HMO-kkal táplálkozó B. infantis baktériumok gyorsítják a babák immunrendszerének érését, csökkentik a gyulladást és segítik az emésztést. Emellett mérséklik a potenciálisan káros baktériumok elszaporodását a belekben, melyeket a csecsemőkori kólika (görcsös hasi fájdalom), valamint a kisgyermekkorban jelentkező asztma, allergiák, cukorbetegség és elhízás kialakulásához társítanak.

Ezek az anyatejben található “baktérium táplálékok” olyan nagy jelentőséggel bírnak, hogy az anya szervezete elsődlegesen termeli őket. Sajnos azonban az orvostudomány modern “eszközei”, mint például az antibiotikumok, a császármetszés vagy a tápszerek, habár rengeteg életet mentenek meg, bizonyítottan csökkentik a B.infantis baktériumok számát a babák bélrendszerében.

Nem minden baci, rossz

A jó baktériumok, mint amilyen a B. infantis is, hozzájárulnak a baba egészségéhez, sőt kimutathatóan jó hatással vannak az egészségi állapotára az egész életén át. Ezért fontos, hogy komolyan vegyük a fentebb említett eredmények jelentőségét, és átértékeljük a bélbaktériumok, a szoptatás és a gyermek egészségének közvetlen kapcsolatát.

A cikk forrását itt találjuk.

További cikkeink anyatej témában: