Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ügyeljünk a tárolásra

Szerző: Horányi Kati

2003. április 18.

Forrás: Baba Magazin

Nyáron különösen nagy gondot kell fordítani az élelmiszerek helyes tárolására. A helytelen tárolás során ugyanis elszaporodhatnak az élelmiszereket károsító baktériumok, s akár egy könnyebb hasmenés vagy súlyosabb ételmérgezés is kialakulhat.

A kicsiknél még egy enyhe hasmenés sem kívánatos, hiszen sok folyadék- és ásványisó-vesztéssel jár.

A főtt ételt igyekezzünk mielőbb hideg vízben lehűteni, majd tegyük hűtőszekrénybe, de ott se tároljuk 24 óránál tovább. Már a vásárlásnál győződjünk meg a gyártás és a lejárat idejéről, különösen tejtermékek esetében. Ma már a tejjel könnyebb a dolgunk, amióta tartós tejek vannak forgalomban, amelyeket bontatlan csomagolásban még hűteni sem kell. Ha friss tejet használunk, mindig forraljuk fel, majd mihamarabb hűtsük le és jégszekrényben tároljuk. Sose tegyünk a hűtőbe meleg vagy langyos ételt, hiszen a lecsapódó pára eljegesíti a készüléket, rontja a hatásfokát, és sokkal több energiát fogyaszt.
Ilyenkor nyáron sok gyümölcs érik, bőséges a zöldségkínálat is. Minden áruhoz olcsóbban lehet hozzájutni, tehát érdemes mélyhűtőben tárolni azokat. A lefagyasztott gyümölcsöket és zöldségeket akár 1-2 hétig, néha fél évig is tárolhatjuk úgy, hogy szinte semmit sem veszítenek értékes élelmi anyagaikból. A fagyasztásra szánt élelmiszereket alapos mosás és szárogatás után tegyük dobozba, zacskóba (vigyázat: a rajta maradó víztől kásás lesz a gyümölcs!) a mélyhűtést alacsony hőmérsékleten végezzük. Az így tárolt ételeket fagyosan kezdjük főzni.
A lefejt anyatejet azonnal a hűtőszekrénybe kell tenni, de csak 24 órán át tárolható benne, jól lezárva. Ha fagyasztani akarjuk, nagyon praktikus, lezárható, mércés zacskókat vásárolhatunk, kimondottan anyatej tárolására, de így is csak 3 hónapig tartható el.

Fontos, hogy csecsemőknek inkább friss főzeléket készítsünk, s legfeljebb a déli maradékot tehetjük el estére, de a tejféleségeket csak közvetlenül a felhasználás előtt tegyük bele. Ha valamit elfelejtünk azonnal a hűtőbe tenni, és nem vagyunk biztosak benne, hogy jó-e még, inkább öntsük ki.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Kevesebb köhécselés idén ősszel?

Levegőtisztítót teszteltünk!

Válaszd az örömteli fejlődést gyermeked számára! (X)

Kisbabád mosolya a legbiztosabb visszajelzése annak, hogy jól érzi magát és boldog. Ez a mosoly tudatja minden szülővel, hogy gyermeke fejlődése örömteli, a világ bármely pontján is éljenek. De mégis mi a titka az örömteli fejlődésnek?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák