Baba

Ügyeljünk a tárolásra

Nyáron különösen nagy gondot kell fordítani az élelmiszerek helyes tárolására. A helytelen tárolás során ugyanis elszaporodhatnak az élelmiszereket károsító baktériumok, s akár egy könnyebb hasmenés vagy súlyosabb ételmérgezés is kialakulhat.
2003. Április 18.

A kicsiknél még egy enyhe hasmenés sem kívánatos, hiszen sok folyadék- és ásványisó-vesztéssel jár.

A főtt ételt igyekezzünk mielőbb hideg vízben lehűteni, majd tegyük hűtőszekrénybe, de ott se tároljuk 24 óránál tovább. Már a vásárlásnál győződjünk meg a gyártás és a lejárat idejéről, különösen tejtermékek esetében. Ma már a tejjel könnyebb a dolgunk, amióta tartós tejek vannak forgalomban, amelyeket bontatlan csomagolásban még hűteni sem kell. Ha friss tejet használunk, mindig forraljuk fel, majd mihamarabb hűtsük le és jégszekrényben tároljuk. Sose tegyünk a hűtőbe meleg vagy langyos ételt, hiszen a lecsapódó pára eljegesíti a készüléket, rontja a hatásfokát, és sokkal több energiát fogyaszt.

Ilyenkor nyáron sok gyümölcs érik, bőséges a zöldségkínálat is. Minden áruhoz olcsóbban lehet hozzájutni, tehát érdemes mélyhűtőben tárolni azokat. A lefagyasztott gyümölcsöket és zöldségeket akár 1-2 hétig, néha fél évig is tárolhatjuk úgy, hogy szinte semmit sem veszítenek értékes élelmi anyagaikból. A fagyasztásra szánt élelmiszereket alapos mosás és szárogatás után tegyük dobozba, zacskóba (vigyázat: a rajta maradó víztől kásás lesz a gyümölcs!) a mélyhűtést alacsony hőmérsékleten végezzük. Az így tárolt ételeket fagyosan kezdjük főzni.

A lefejt anyatejet azonnal a hűtőszekrénybe kell tenni, de csak 24 órán át tárolható benne, jól lezárva. Ha fagyasztani akarjuk, nagyon praktikus, lezárható, mércés zacskókat vásárolhatunk, kimondottan anyatej tárolására, de így is csak 3 hónapig tartható el.

Fontos, hogy csecsemőknek inkább friss főzeléket készítsünk, s legfeljebb a déli maradékot tehetjük el estére, de a tejféleségeket csak közvetlenül a felhasználás előtt tegyük bele. Ha valamit elfelejtünk azonnal a hűtőbe tenni, és nem vagyunk biztosak benne, hogy jó-e még, inkább öntsük ki.

IV.évf./6.sz.

Forrás: Baba Magazin