Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Úgy tűnik, ok nélkül sír a baba? Lehet, túl sok inger érte

Szerző: Babaszoba.hu

2019. szeptember 17. | Frissítve: 2020. szeptember 19.

Forrás: babaszoba.hu

A baba érzékszerveinek stimulálásával serkenthetjük a pici agyfejlődését, azonban túlzásba is eshetünk az őt érő ingereket illetően.

Úgy tűnik, ok nélkül sír a baba? Lehet, túl sok inger érte (Forrás: iStock)
Számos szülőknek szóló cikk, könyv tesz javaslatot arra, hogy mennyire fontos a gyermek különböző érzékszerveinek a stimulálása, hogy ezzel is támogassuk a baba agyának fejlődését. A szülők sokszor annyira lelkesek azzal kapcsolatban, hogy így is segíthetik babájuk fejlődését, hogy ezt időnként túlzásba is viszik. Ha ez történik, az szenzoros túlterhelést is okozhat a babánál.

Honnan tudhatjuk, hogy túlterheltek a baba érzékszervei?

A babák és a kisgyerekek érzékszervei túlterhelődhetnek, ha hirtelen sokféle inger éri őket. Például egy olyan baba, aki hozzászokott a csendhez és a nyugalomhoz, hirtelen túlterhelődhet, ha egyszerre sokan kezdenek a közelében beszélgetni, többen szeretnék megfogni. Ilyenkor a kisbaba nem képes megbirkózni az összes váratlan ingerrel, és idegesek lehetnek.
Ennek leggyakoribb jelei, ha hirtelen nyugtalan lesz a baba, összeszorítja a kezét, megpróbál elfordulni azoktól, akik vele szemben vannak, a szokásosnál hangosabban sír, és nem lehet megnyugtatni, rángatózó mozdulatokat végez.

Hogyan segíthetünk megnyugodni ilyenkor a babának?

Egyedül nem nyugszik meg ilyenkor egy kisbaba, ezért szüksége van a szülők segítségére.
Vigyük el a túlzottan ingergazdag környezetből: ha túl zajos helyen vagyunk a babával, túl sok ember veszi körül, akkor próbáljuk elvinni egy nyugodtabb szobába, és minimalizáljuk a hangokat. Ha szabad téren vagyunk vele, akkor vigyük el a tömeg közeléből, és sétáljunk egy kicsit vele.
Bugyoláljuk be: a kisbabák bebugyolálása olyan érzést okozhat nekik, mintha az anyaméhben lennének, ahol minden nyugodt és kényelmes.
Öleljük meg: gyakran maga az édesanya puszta jelenléte, közelsége, ölelése, testének melege elég ahhoz, hogy a kisbabája megnyugodjon.
Teremtsünk egyensúlyt: próbáljuk meg elválasztani az aktivitás idejét attól, amikor a baba pihenhet, nyugodtabb környezetben lehet. Ne terheljük le egyszerre túl sok ingerrel, és figyeljük meg, mi az, amit szeret, mi az, amit kevésbé. Ha egyensúlyt teremtünk, azzal elkerülhetjük, hogy túlterhelődjön.
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák