Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tuti altató trükkök

Szerző: Szemerey Eszter

2015. március 30. | Frissítve: 2018. július 7.

Forrás: Kismama magazin

Megkérdeztük az anyukákat, milyen titkos módszerekkel tudják egykettőre álomba ringatni a babájukat - már csak annyi a dolgod, hogy kiválaszd, melyik a legjobb nektek!

Irigykedve figyeled az édesen szuszogó kisbabákat, míg nálatok minden éjszaka áll a bál? Íme néhány bevált altatási trükk.

Altatási tippek 6 hónapos korig

Különleges alvós dal
"Klasszikus gyerekdalok helyett valami olyan zenét kerestem, ami nekem is tetszik, ezért a kedvenc Elvis-számomat dúdoltam Petinek a születésétől kezdve. Miután lefektettem a bölcsőbe, belevágtam a Love Me Tenderbe, és abba se hagytam, amíg nem kezdett szuszogni a pici. Tizennyolc hetesen már majdnem végigalussza az egész éjszakát, de ha felébredne, csak átmegyek hozzá dúdolni pár percre, és már ragad is le a szeme."
Puha, meleg ágy
"Az esti etetés után hiába nyugodott meg Hanna, amint betettük a kiságyba, máris eltört nála a mécses. A sokadik alkalom után rákérdeztem a gondra a szülésznőnknél, aki azt mondta, hogy valószínűleg túl hideg az ágya. A tanácsára még etetés előtt egy meleg vizes palackot tettünk a takaró alá, és csak közvetlenül lefekvés előtt vettük ki. A kellemesen meleg lepedőnek köszönhetően nincs több gondunk az altatással."
Kevesebb etetés
"Amikor Szandi tizennégy hetes lett, a doktornő azt tanácsolta, hogy a hajnali 4 órás szoptatást váltsam ki vízzel, mert a gyerek így is jó súlyban van. Eleinte tartottam attól, hogy az éhség miatt még többször fog felébredni éjjel, de a vizes szakasz mindössze egy hétig tartott, azóta a kislányom este 11-kor eszik utoljára, és teljesen leszokott a hajnali felriadásokról."
A szívdobogás üteme
"Nekünk egy egyszerű tiktakolós óra vált be: az ütemesen ismétlődő hang nagyon hasonlít az anya szívdobogására, amit a pici még a pocakban hallott, és ez azonnal megnyugtatja. Elég hamar összekapcsolta az óra hangját a lefekvéssel, ezért amint meghallja, már el is álmosodik, tizenkét hetes korától pedig teljesen végigalussza az éjszakákat."

Altatási trükkök 6-tól 12 hónapos korig

Anya pólója
"A kisfiam kilenc hónaposan alig bírt megmaradni a kiságyban, olyan volt, mintha nem találná a helyét. Az egyik barátom tanácsára este odaadtam neki a pólómat, ami aznap rajtam volt - és csodák csodájára fél óra múlva már az igazak álmát aludta. A jó szokást megtartottuk, és bár az illatom már elszállt a pólóból, a baba azóta is nyugodtan alszik éjszaka."
Ingerszegény szoba
"Párnák körben a kiságy oldalán, egy halom plüssállat, zenélő mobil körforgó és éjjeli fény - minden kiegészítővel felszereltük a gyerekszobát, amit egy csecsemő csak kívánhat, Bence mégis ordított, ha eljött a lefekvés ideje. Végül az anyukámnak jutott eszébe: mi van, ha éppen ellenkezőleg hat a kicsire a sok tárgy? Mikor kivettünk minden felesleges kütyüt a gyerek mellől, egy csapásra megszűntek az esti hisztirohamok."
Gyengéd orrsimogatás
"Éjjelenként, egy síró gyerek mellett ülve végtelenül tehetetlennek éreztem magam, mígnem az internetet böngészve találtam egy cikket, amiben azt írták, ha lefelé irányuló mozdulatokkal simogatom a kisbabám orrát, az nyugtatólag hat a gyerekre, ráadásul az arca előtti matatás arra készteti, hogy lehunyja a szemét. A trükk nemcsak altatáskor, de az éjszakai ébredéseknél is életmentő!"

Tippek 12-től 24 hónapos korig

A türelem pihenést terem
"Maja hamar rászokott a korán kelésre, én pedig azonnal rohantam a gyerekszobába, amint meghallottam a gőgicsélését. Egyik reggel viszont olyan kimerülten ébredtem, hogy úgy döntöttem, adok még magamnak (és neki) pár percet. Mikor végre talpra kecmeregtem, a kiságy mellett állva én lepődtem meg a leginkább, hogy a kislányom gond nélkül visszaaludt, és fél 8-ig nem is ébredt fel."
Éneklő alvótárs
"Olyan tuti altatómódszert kerestem, amivel a kisfiam "észrevétlenül" tudja magát álomba ringatni, így nem érzi majd azt, hogy ráerőszakoljuk a pihenést, és nekünk sem kell éjszaka óránként átszaladni hozzá. A párommal kitaláltuk, hogy megmutatjuk Dávidnak, hogyan tudja elaltatni a kedvenc maciját. Most már ő intézi nálunk az esti menetrendet: fogja a macit, betakargatja, megpuszilja, énekel neki egy dalocskát, a végén pedig közösen alszanak el."

Nem minden baba alszik el könnyen

Amire érdemes odafigyelni...

1. Csökkentsd a szundikat!
Ha a pici napközben bárhol kidől 10-15 percre, esze ágában sem lesz hosszan aludni éjszaka. Ha délelőtt elszundít, próbáld meg nem megzavarni az álmát, így megspórolhatjátok a délutáni alvást, és este nem fog ellenkezni a kiságyban.
2. Maradj a tervnél!
Előfordulhat, hogy a jól alvó baba egyszer csak fel-felébred éjszakánként. Ne feledd, az új szokások kialakításához elég három nap, ezért nem jó taktika, ha egyik este megszoptatod, aztán énekelsz neki, harmadnap pedig felveszed az öledbe - ezzel csak összezavarod szegényt. Válassz egy módszert, és tarts ki mellette!
3. Hagyd lenyugodni!
Próbáld meg akkor letenni a kicsit, amikor már kezd elálmosodni, de még viszonylag éber, így magától is könnyedén álomba szenderül majd. Ha sírni kezd, várj pár percet, mert lehet, hogy így vezeti le a feszültséget, míg ha rögtön cumisüveget nyomsz a kezébe, gyorsan ráragad a rossz szokás.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések