Baba

Túlterhelt vagy, mégis úgy érzed, nem teszel eleget – A gyerekorvos nyílt levele

Kettős présben érzi magát a gyerekorvos: gyorsan terjed az üzenete.
2022. Március 16.
Fotó: Getty

Gyermekorvosként és egy 2 éves kisfiú édesanyjaként Dr. Mona Amin két különböző szerepet töltött be a koronavírus-járvány során: egyszerre kellett biztonságérzetet nyújtania gyermekének és kis páciensei szüleinek.

A floridai orvos arról számolt be a Yahoo Life-nak, hogy kimerítő volt betegei szüleinek átsegítése egy világjárványon, miközben a saját családja miatt is aggódott.

– Az egyik legnehezebb dolog az ismeretlen kezelése, miközben segítünk másoknak az ismeretlen kezelésében – magyarázza. – Anyák és apák jönnek az irodámba, és olyan kérdéseket tesznek fel, amelyekre még én sem tudom a választ, és ez nagyon nehéz.”

“Gyermekorvosokként sok mindent tudunk arról, mit tegyünk, ha egy gyerek megbetegszik – magyarázza Amin -, de nekünk sincs kristálygömbünk, és ebben a világjárványban egyikünk sem tudja, hogyan fognak kinézni a dolgok pár hónap, pláne év múlva. És persze minden gyorsan változik.”

Amin saját fiánál, Ryaannél nemrégiben diagnosztizálták a COVID-19-et, és bár jól gyógyul, a gyermeke megbetegedése a stressz új szintjét emelte az életébe. Amin nemrég az Instagramon üzent más szülőknek.

“A minap azt kérdezték tőlem: “Hogyan segíthetek a gyermekemnek, hogy mindennel megbirkózzon – írta a bejegyzésben. – Őszintén szólva jobban aggódom, mint ő…”

Amin a szülőknek az elmúlt két év során tapasztalt nehézségeiről is beszélt.

Hogyan védjék meg a gyerekeiket, oltassanak-e vagy sem, mit tegyenek azokkal, akik nem vigyáznak másokra… mint írja, amikor a szülők úgy érzik, hogy túlterheli őket a stressz, gyakran fordulnak a közösségi médiához, ahol viszont csak a “tökéletes” szülők képét látják.

“Így sokan úgy érzik, hogy nem tesznek eleget” – írta a bejegyzésben, amelyet több tízezren lájkoltak. “Kérlek, tudd, hogy rendben van, ha nem foglalkozol és nem játszol a gyermekeddel minden pillanatban, amikor ébren van. Kérlek, tudd, hogy rendben van, ha most többet képernyőzik, így te kis szünetet tarthatsz… Kérlek, tudd, hogy rendben van, ha döntsd el, ha nem mindig követed a saját szabályaidat, mert kimerült vagy.”

Amin a továbbiakban arra biztatja a szülőket, hogy ne engedjenek a nyomásnak. Szerinte az igazi “tökéletesség a nevelésben” azt is jelenti, hogy tudjuk, mikor kell “túlélő üzemmódban” dolgozni, és a saját mentális egészségünkre kell összpontosítani.

– Rendben van az is, ha végiggondolod, mire van szükséged ahhoz, hogy átvészeld ezt az időszakot” – mondja. “Ahogy az is, ha átgondolod, hogyan érzed magad, és hogy ez az egész bizonytalanság hogyan érint téged.”

Amin azt mondja, azért írta a bejegyzést, mert az omikron-változat terjedésével egyre nagyobb szorongást tapasztalt mind a pácienseinél, mind a közösségi médiában.

“A legnagyobb dolog az volt, hogy egyensúlyba hozzam a saját személyes szorongásaimat és azt, hogy sok családnak vigaszt kell nyújtanom ” – magyarázta. – Nehéz megpróbálni segíteni az embereknek, amikor valójában nekem is segítségre van szükségem, hiszen nem vagyok egy szuperhős, aki tud valamit, amit senki más.”

Amin azt mondja, neki is ki kellett békülnie olyan engedményekkel, mint például azzal, hogy túl sok időt enged a fiának a kütyükkel, és hogy mirelit ételeket esznek vacsorára.

– A gyermekednek semmi baja nem lesz attól, mert néha lazítotok – mondja. – El kell engedned a bűntudatot! Nem arról beszélek, hogy soha ne legyenek határok, hanem ne ragaszkodj hozzájuk a mentális egészséged árán is.”

Arra is figyelmeztet, hogy ne töltsünk túl sok időt a közösségi médiával, és ne hasonlítsuk össze a szülői stílusunkat másokéval.

“Nincs szükséged arra, hogy mérgező kapcsolatokat táplálj” – mondja erről. – Zárd el magad minden olyan hatástól, amelyek nem szolgálnak téged.”