Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Túlélési kalauz az oltáshoz

Szerző: Babaszoba.hu

2013. június 25. | Frissítve: 2020. május 5.

Forrás: babaszoba.hu

A legújabb kutatások szerint a gyerek babusgatása oltás közben csökkenti a fájdalomérzetet.

Az oltások beadatása különösen fontos a gyerek egészsége érdekében. Magyarországon nincs is választásuk a szülőknek a kötelező oltásokkal kapcsolatban, egyedüli feladatuk az, hogy kövessék a gyerekorvos és a védőnő által előírt menetrendet. A szakemberektől megtudja az édesanya, hogy mikor milyen betegségek ellen kapott védelmet a gyerek, arról azonban kevés szó esik, hogy milyen érzelmi visszhangja van a beadott injekcióknak.
Természetes, hogy a szülőknek fáj, ha megszúrják a kisbabát, még akkor is, ha tudják, hogy ez az ő érdekükben történik. A Lancet orvosi szaklap szerint a gyerek babusgatása az oltás közben csökkenti a fájdalomérzetet, nem mellesleg a szülő feszültségét is oldja. Íme, néhány ötlet, hogy könnyebben túljussatok a nehéz perceken.

A szülőnek is fáj a szúrás

Készülj fel!

Öltöztesd a gyereket olyan ruhába, amelyet könnyen le tudsz venni róla, hiszen minden oltásnál számíthatsz súly- és hosszmérésre. Érdemes egy finom babaplédet vinned otthonról, amibe gyorsan belebugyolálhatod a bömbölő csecsemőt, ez különösen fontos, ha éppen hűvösre fordulna az idő. Ha viszont nagy meleg van, a legjobb, ha azonnal a saját mellkasodra szorítod a kicsit.

Maradj nyugodt!

A legtöbb édesanya elsírja magát az első oltásnál, és ezt általában meg is értik a gyerekorvosok. Annak viszont semmi értelme, hogy idegeskedj, kapkodj, mert a feszültségedet egyből átveszi a kisbabád. Próbálj nyugodt maradni, és kövesd a szakember tanácsait. Általában a védőnő fogja le a lábát, te pedig átölelheted a felsőtestét, puszilgathatod az arcát. Magát a szúrást nem érdemes nézni.

Ne siess!

Oltások
Ha kíváncsi vagy, mikor melyik kötelező oltás esedékes, nézd meg oltási naptárunkat!
Bár nyilván nem jó élmény neked sem az oltás beadatása, mégse rohanj ki egyből a rendelőből! Érdemes még tíz percet ott maradni, és figyelni az oltás helyét, esetleg megmutatni az orvosnak, ha valami szokatlant észlelsz. A kicsik hamar lenyugszanak, utána akár érdeklődve fogja figyelni, hány gyerek jár hasonló cipőben, na és a rendelőben jó kis játékok is vannak.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák