Baba

Túlélési kalauz az oltáshoz

A legújabb kutatások szerint a gyerek babusgatása oltás közben csökkenti a fájdalomérzetet.
2013. Június 25.
Túlélési kalauz az oltáshoz (Fotó: Getty Images)

Az oltások beadatása különösen fontos a gyerek egészsége érdekében. Magyarországon nincs is választásuk a szülőknek a kötelező oltásokkal kapcsolatban, egyedüli feladatuk az, hogy kövessék a gyerekorvos és a védőnő által előírt menetrendet. A szakemberektől megtudja az édesanya, hogy mikor milyen betegségek ellen kapott védelmet a gyerek, arról azonban kevés szó esik, hogy milyen érzelmi visszhangja van a beadott injekcióknak.

Természetes, hogy a szülőknek fáj, ha megszúrják a kisbabát, még akkor is, ha tudják, hogy ez az ő érdekükben történik. A Lancet orvosi szaklap szerint a gyerek babusgatása az oltás közben csökkenti a fájdalomérzetet, nem mellesleg a szülő feszültségét is oldja. Íme, néhány ötlet, hogy könnyebben túljussatok a nehéz perceken.

Készülj fel!

Öltöztesd a gyereket olyan ruhába, amelyet könnyen le tudsz venni róla, hiszen minden oltásnál számíthatsz súly- és hosszmérésre. Érdemes egy finom babaplédet vinned otthonról, amibe gyorsan belebugyolálhatod a bömbölő csecsemőt, ez különösen fontos, ha éppen hűvösre fordulna az idő. Ha viszont nagy meleg van, a legjobb, ha azonnal a saját mellkasodra szorítod a kicsit.

Maradj nyugodt!

A legtöbb édesanya elsírja magát az első oltásnál, és ezt általában meg is értik a gyerekorvosok. Annak viszont semmi értelme, hogy idegeskedj, kapkodj, mert a feszültségedet egyből átveszi a kisbabád. Próbálj nyugodt maradni, és kövesd a szakember tanácsait. Általában a védőnő fogja le a lábát, te pedig átölelheted a felsőtestét, puszilgathatod az arcát. Magát a szúrást nem érdemes nézni.

Ne siess!

Oltások

Ha kíváncsi vagy, mikor melyik kötelező oltás esedékes, nézd meg oltási naptárunkat!

Bár nyilván nem jó élmény neked sem az oltás beadatása, mégse rohanj ki egyből a rendelőből! Érdemes még tíz percet ott maradni, és figyelni az oltás helyét, esetleg megmutatni az orvosnak, ha valami szokatlant észlelsz. A kicsik hamar lenyugszanak, utána akár érdeklődve fogja figyelni, hány gyerek jár hasonló cipőben, na és a rendelőben jó kis játékok is vannak.

További cikkeink az oltásokról: