Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tudod, mi az a nutrigenomika?

Szerző: W. Ungváry Renáta

2011. december 14. | Frissítve: 2017. január 3.

Forrás: babaszoba.hu

Ha azt hiszed, nem lehet már újat mondani a sokféle táplálkozási irányzat, fogyókúra és komplex életmódprogram özönében, akkor alaposan tévedsz! Az ételekben levő tápanyagok képesek kölcsönhatásba lépni a génjeinkkel - állítja dr. Filippo Ongaro.

Tény, hogy nem véletlen a járványszerű elhízás és az sem, hogy a fogyókúrák sokszor eredménytelenek, vagy az eredmények csupán rövid életűek. Valami nincs rendben a táplálkozási szokásaink körül, nem jó, amit eszünk, ahogy esszük, de ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen egyetérthetünk Ongaro doktorral abban, hogy túlságosan sokat eszünk, miközben életmódunk a mozgásmennyiség és a környezet szempontjából is nagyon messze jár már attól, ami biológiai felépítésünk alapján ideális volna. Persze a születéskor várható élettartam azért nő, csakhogy nem mindegy, hány éves korunktól leszünk állandó vendégek az orvosoknál számtalan betegségünk kezeltetése miatt.

Dr. Ongaro, aki korábban űrorvosként tevékenykedett a kölni Európai Űrhivatalnál, a moszkvai Gagarin Űrállomáson és a NASA-nál, tapasztalatai és a legújabb tudományos eredmények alapján azt javasolja, hogy táplálkozzunk a génjeinknek megfelelően. Szerinte nem elegendő a puszta diétázás, hiszen az ételeknek nem az energiatartalmuk a legfontosabb jellemzőjük (noha sok fogyókúra csupán erre épül), legalább ilyen lényeges a minőségük, tápanyagtartalmuk is.
Az ételekben levő tápanyagok módosíthatják sejtjeink működését: ha a sejt nem ismeri fel a táplálékok információit, akkor olyan folyamat veszi kezdetét, amelynek során felborul a molekuláris egyensúly, és ez különböző betegségekhez vezet. A betegségek kezelése pedig drága, sokszor kellemetlen, hosszadalmas és nemegyszer eredménytelen is. A rendszerszemléletű orvoslás lényege éppen az, hogy a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. A megelőzés a megfelelő információk átadásán és elsősorban az egyéni tudatosságon, felelősségvállaláson múlik. Nem várhatjuk mindig mástól (gyógyszertől, orvostól, terápiától) a változást, az egészség megőrzésére kell helyezni a hangsúlyt.

Az étkezésnek nagyobb jelentősége van, mint gondolnánk

Erről bővebben www.rendszermedicina.hua oldalon olvashatsz, és ha személyre szabott tanácsadást érzel szükségesnek, itt veheted igénybe.

Úgy egyél, hogy jól legyél!

A HVG könyvsorozat egyik kötetében Filippo Ongaro összefoglalja, amit az evolúció és a modern kutatások ismeretében tudni kell az egészség megőrzésének egyik legfontosabb eleméről, a táplálkozásról, azaz arról, ahogy a nutrigenomikát a gyakorlatban megvalósíthatjuk. A legfontosabb persze a táplálékaink gondos megrostálása. Csak egyetérthetünk Ongaróval abban, hogy a hipermarketek hatalmas vásárlóterében csupán néhány kicsi sarokban van olyan áru, amit nyugodt szívvel hazavihetünk, mert nem tartalmaz adalékanyagokat, túlzottan sok zsírt, sót, és még friss is.
Elismeri, hogy a helyesen megvalósított nutrigenomika nem kis feladat, egy kisebb vállalkozás beindításával is felér. De azért ma Magyarországon már meg lehet találni azokat a beszerzési forrásokat, ahonnan biztonságos, jó minőségű élelmiszerekre, terményekre tehetünk szert. Javasolja például, hogy követhetetlen eredetű, messziről érkező zöldségek, gyümölcsök helyett helyi termelőktől vásároljunk olyan árut, amely a lehető legtávolabb van az ipari méretekben előállított élelmiszerektől.
Már nálunk is vannak, így biozöldséghez is jó áron és nagy mennyiségben lehet hozzájutni különösebb utánajárás nélkül. Az anti-aging program másik alappillére a kalóriacsökkentés, amely bizonyítottan lassítja a test öregedési folyamatait. Persze a kalóriacsökkentés Ongarónál sem az éhezéssel jelent egyet, sőt! Tápanyagokban dús élelmiszerek fogyasztására kell törekedni, olyanokra, amelyekből kis mennyiség is sokat ad szervezetünknek.
A kapkodó gyorséttermi étkezés, a készételek gyors felfalása helyett napi több, két-három óránkénti étkezést javasol bőséges, egészséges reggelivel (ilyesmiket javasol reggelire: biotojás, dió, magvak, mogyoróvaj, 99 százalékos fekete csoki, teljes kiőrlésű szénhidrátok, beleértve a barna rizst, párolt zöldséget, lazacot). Az étrendből persze egész sor olyan ételt ki kell zárni, ami az emberek többségének naponta akár többször is a tányérjára kerül.
A legszigorúbb az első hat-nyolc hét, amelynek során sem tojást, sem tejet, sem tejterméket, sem glutént nem lehet fogyasztani. Javaslataival azonban egyetérthetünk, a pozitív hatásban biztosak lehetünk, könyvét jó szívvel ajánlhatjuk mindenkinek, akit a táplálkozás témaköre az átlagosnál kicsit részletesebben érdekel.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák