Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tudnak a babák izzadni?

Szerző: Babaszoba.hu

2022. május 27.

Forrás: babaszoba.hu

A rövid válasz a kérdésre az, hogy igen, a babák bizony tudnak izzadni. Azonban kezdetben nem mindenhol a testükön.

Tudnak a babák izzadni? (Fotó: Getty Images)
Születésük előtt a babák nem izzadnak, hiszen a környezetük folyékony (a magzatvíznek köszönhetően - a szerk.), ezért az anyukájuk szabályozza a testhőmérsékletüket, így nem kell izzadniuk - írja dr. Wendy Hunter gyermekorvos, a Baby Science portálon megjelent írása alapján a Romper.com. Azonban születésük után verejtékmirigyek borítják az egész testüket - ennek ellenére a babák először csak a homlokukon izzadnak, mert először csak ezek a verejtékmirigyek működnek.
Ahogy a testhőmérséklete emelkedik, majd az anyagcseréje fokozódik, a baba izzad a fején.
Dr. Hunter szerint az izzadás a baba agyának és hőmérséklet-szabályozó rendszerének a normál működésének a jele.
Később, ahogy az idegrendszer elkezdi átvenni az irányítást, a baba többi verejtékmirigye is elkezd működni.
Dr. Eugene Bauer, a Dermira főorvosa és a Stanford Egyetem Orvostudományi Karának korábbi dékánja elmondta a Live Science portálnak, hogy a csecsemőkortól a felnőttkorig a verejtékmirigyek száma nem változik, így a testfelület méretéhez arányosan a babáknál a legmagasabb a verejtékmirigyek száma, 8-10-szer magasabb a felnőttekénél. Ahogy a baba nő, még létrejöhet néhány verejtékmirigye, de többnyire inkább csak azok a mirigyek, amikkel születik, szétterülnek, ahogy a bőr növekszik.
Ahogy a Live Science egy másik írásában olvasható, az embernek kétféle verejtékmirigye van, az úgynevezett ekrin és apokrin mirigyek - ezek mind kialakulnak az újszülöttnél is, még akkor is, amikor még nem termelnek verejtéket.
Az apokrin mirigyek a szőrtüszőkön keresztül választanak ki izzadtságot, de nem aktiválódnak addig, amíg a pubertáskor alatt nem következnek be a hormonális változások. Míg az apokrin verejték kezdetben szagtalan, később büdössé válhat. Ez vízzel és elektrolitokkal, illetve szteroidokkal, lipidekkel és fehérjékkel van tele, amelyeket a baktériumok képesek a szagok előállítására felhasználni.
Az ekrin mirigyek a terhesség negyedik hónapjában kezdenek kialakulni, először a magzat tenyerén és talpán. Az ötödik terhességi hónapban ezek a mirigyek szinte az egész testet lefedik. Dr. Sage Timberline, a Kaliforniai Egyetem Sacramentoi Gyermekkórházának gyermekorvosa elmondta, hogy a baba születése után a legaktívabb ekrin mirigyek a homlokán találhatók, majd nem sokkal ezután a csecsemő a törzsén és a végtagjain is izzadni kezd.
Mivel az újszülöttek még nem tudnak teljesen izzadni, ezért fontos, hogy a szüleik a megfelelő hőmérsékletet biztosítsák nekik, illetve hűtsék őket, amikor a túlmelegedés jeleit  - beleértve az izzadást, a meleg és kipirult bőrt, a gyors légzést, a nyűgösséget, valamint a karok és a lábak csökkent aktivitását - mutatják.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések