Terhesség

Tudja a baba a pocakban, ha alszik a kismama?

Amikor felállsz, megváltoztatod a testhelyzeted, beszélsz, énekelsz, zenét hallgatsz, a baba gyakran reagál rá. De azzal vajon tisztában van, mikor alszol?
2020. Szeptember 05.
Tudja a baba a pocakban, ha alszik a kismama? (Fotó: Getty Images)

“A babák az anyaméhben a második trimeszterben az idejük 90-95%-ában, a harmadik trimeszterben 85-90%-ában alszanak. A legtöbb kismama arról számol be, hogy babájuk többet mozog, amikor éppen pihennek vagy alszanak, és az orvosok is azt szokták javasolni, hogy pihenéskor számolják a rúgásokat” – idézi a romper.com Dr. Kim Langdon gyermekorvost.

Egy korábbi, a Japán Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság által készített tanulmány szerint a terhes nők relaxációs szintje hatással lehet a magzat viselkedésére, különösen a pislogásának sebességére. Amikor a kismama nyugodt, akkor a baba pislogása is lelassul. A Magzati fejlődés: Kutatás az agyról, a viselkedésről, a környezeti hatásokról és az új technológiákról is hasonló megállapításra jutott, illetve hozzáteszi, hogy bizonyíték van arra, hogy ha az anya szorong vagy depressziós, megváltozik a méhlepény funkciója is. A kutatók elmélete szerint mivel a fejlődő baba kognitív funkciók által feltehetőleg nem tudja, amit tapasztal, teste és agya reagálhat a környezetre, ami jelen esetben az édesanya szervezete. Azonban mégis reagálhatnak stresszel, amikor az édesanya pihen.

Teljesen érthető, hogy a babák megérzik édesanyjuk hangulatát, illetve ha ő éppen pihen. De azt tudják, mikor alszik az anyukájuk? Dr. Steve Silvestro gyermekorvos szerint meglehet, hogy nem – hiszen mivel az idő nagy részében a baba alszik az anyaméhben, jó eséllyel alszik nagyrészt akkor is, amikor a kismama, így általában tudatosan nincs tisztában a különbséggel.

Silvestro szerint több páciense számolt be arról, hogy amikor aludni próbál, jobban mozgolódik a baba a pocakban. Ennek az oka lehet az, hogy mivel az édesanya ilyenkor nem mozog, így nem ringatja a mozgása álomba a babát, aki ezért a REM alvási ciklus alatt rázkodó-ringatozó mozgást végezhet. Ezt pedig jobban észreveheti az anyuka, amikor aludni próbál. A kevesebb mozgás mellett kevesebb hang, és egyéb inger éri a babát.

“Azt mondhatjuk, hogy még ha a baba legtöbbször alszik is, amikor az édesanyja, nincs tudatában annak, hogy a kismama alszik, de az üzenetek, amiket fejlődésben lévő szervezete és agya kap, eltérnek az ébrenlétitől” – fogalmazott. Tehát, valamilyen szinten megérti a kisbaba, hogy az édesanya alszik-e vagy ébren van, nem azt veszi majd figyelembe, hogy az anyukája pihen, főként inkább csak magát próbálja altatni.

Forrás: romper.com